Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Jadransko-jonski makro region do 2014.

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini najavio je formiranje novog jadransko-jonskog makro regiona do 2014. godine, po uzoru na makro region Baltika, koji je već zaživeo, i region Dunava, koji se nalazi u fazi osmišljavanja.

On je objasnio da cilj ove strategije nije dupliranje već postojećih evropskih institucija, već olakšavanje saradnje u oblasti privrede i infrastrukture, razvoja ruralnih oblasti, malih i srednjih preduzeća, kao i turizma i kulture.

Krajnji cilj ovog ambicioznog plana je integracija zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju, rekao je ministar Fratini, posle juče održanog 12. sastanka Saveta jadransko-jonske inicijative u Ankoni, javila je ANSA.

Budućnost jugoistočne Evrope je u Evropskoj uniji, zaključeno je u deklaraciji koja je usvojena na sastanku kome je predsedavao Fratini, a učestvovali su ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šefovi diplomatija drugih zemalja članica - Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Slovenije i Italije.

Jadransko-jonska inicijativa osnovana je u Ankoni pre 10 godina, 20. maja 2000, a njene članice su sedam država sa izlazom na Jadransko i Jonsko more: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Slovenija i, po principu sukcesije članstva, Srbija.

Cilj ove inicijative je unapredjenje razvoja i jačanje bezbednosti u jadransko-jonskoj oblasti, kao i saradnje medju zemljama regiona i podsticanje zemalja u tranziciji u procesu integracija i približavanja Evropskoj uniji.

 

Izvor: www.smedia.rs