Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

“Tesla“ putuje oko sveta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Branko Kresojević baš i ne odaje utisak osobe koja će se kroz samo nekoliko sati otisnuti na put oko sveta. Telefon ne prestaje da mu zvoni, torbe još nisu spakovane, a u pola dva, kaže ima zakazano kod zubara.

- Nemam ni vremena da razmišljam o tom putu! Ali, jedino što znam, i u šta nema sumnje, je da isplovljavam u subotu u „deset nula nula“ - osmehuje se iskusni kapetan na pramcu broda „Nikola Tesla“. - Tako sam odlučio, tako će i biti.
Plavi brod, luksuzan, sa trpezarijom i nezaobilaznom ikonom svetog Nikole, zaštitnika pomoraca - čak i jednom prostorijom u kojoj je bračni krevet! - i sa modernom navigacijom koja „namiguje“ i kada se privezano plovilo ljuljuška na majskom vetru na samom ušću Save u Dunav, sa pogledom na Kalemegdan, kao da skuplja snagu za ono što ga očekuje.
I Branko i njegovo plovilo, šest godina staro, prošli su svašta. Stigli su te 2004, kada je „Nikola“ još „furao“ prvu farbu, do Rostova na Donu, i samo su ih zabrane ruskih rečnih vlasti sprečile da ne prodru dalje na istok. Dva leta kasnije, veliki poduhvat - plovidba do Njujorka u slavu 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle - završena je u Parizu. O tom je putešestviju Branko objavio veliku knjigu, ali malo gorčine je ostalo.
- Ovog puta nema odustajanja, bez obzira na to što je izazov najveći dosada. Postaću prvi čovek koji je pod srpskom zastavom, na brodu sa srpskim imenom, oplovio svet! - nepokolebljiv je Branko, dok počinje da nam „crta“

trasu „Tesline“ plovidbe. - Dunavom i kanalima idemo do Amsterdama, za to nam je potrebno oko mesec dana. Onda Škotska, kroz kanal Invernes i Loh Nes, pa Island i Grenland, odatle preko Atlantika do Labradora, Njujorka i Čikaga. U Njujorku sam 1. oktobra. I na kraju Panamski kanal, za godinu dana od danas...
Ploviće „Nikola Tesla“ pod srpskom zastavom kroz reke, kanale, škotska jezera, mora, okean. Svuda, mada je, priznaje njegov gazda, rekom nekako najlepše. Ima svašta da se vidi.
Da li će Branka kormilo „prevariti“, pa će iz Srednje Amerike, kud puklo da puklo, zapucati na Pacifik, pomorac - koji neće da otkriva. Veliki je, kaže, to okean.
- A i društvo je ponekad problem. Nikada se ne zna kako će ko da reaguje, da li će doći do svađe. Veliki okean, kažem, a brod mali - priča kapetan, koji uglavnom neće biti sam na „Tesli“. - Do Amsterdama će mi društvo praviti supruga Verica i nekoliko prijatelja, koji su novčano pomogli moj poduhvat. Videćemo kako će dalje ići posle toga.
Na komandnom mostu, sa Kalemegdanom u pozadini i srpskom zastavom na krmi, Branko gleda u Dunav, uzvodno. Mnogo je prekaljenom kapetanu lakše na vodi. Tamo nema besomučnog trčanja za sponzorima, cimanja za rukave.
- Jedva sam uspeo i ovako - odmahuje glavom. - Da nije bilo „Lukoila“, čije ćemo gorivo sipati sve do Amerike, pitanje je da li bi od svega išta bilo. A evo, jedan Hrvat je pre samo godinu dana uradio isto. Iza njega je stala cela zemlja. Jer je hrvatsku zastavu proneo po svetu, baš kao što ja želim da pronesem ime naše zemlje.

SPONZORI
BRANKU je, osim „Lukoila“, čiju će zastavu takođe nositi, pomoglo još nekoliko preduzeća.
- „Tehnoks“ je obezbedio servis do Južne Amerike, „Prohema“ iz Brčkog fabričku boju, „Dunav grupa“ je opravila brod, a Fabrika akumulatora Sombor dala osam kamionskih akumulatora. Tu je i preduzeće „Tri princese“ iz Novog Sada, koje je dalo, zlu ne trebalo, plastični čamac za spasavanje.

KARAKTERISTIKE
„NIKOLA Tesla“ napravljen je za osam meseci u Beogradu, prema projektu jedne američke firme. Dugačak je 18 metara, širok 5,5, ima dva motora „katerpilar“ po 285 konjskih snaga, a prima 5,5 tona goriva i tonu vode. Ugrađen je najsavremeniji radar, koji i na 60 kilometara opaža čamce i sante leda. Za potrebe novog putovanja, Branko ga je ukrasio jarbolom visokim 11,5 metara.
Objavljeno: 07.05.2010.