Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Splavovi bez kontrole

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Beogradske splavadžije potpuno nesmetano, svakog dana otvaraju svoje kafe-restorane na rekama, zarađuju punom parom, iako, čak oko 90 odsto njih nema plovidbenu dozvolu. Niko ih ne dira, sa objašnjenjem da "još nema gradske odluke o postavljanju plovnih objekata"!

I pred ovo leto, ko zna koje po redu - nadležni obećavaju da će konačno urediti priobalje. Proces je, očigledno, dugotrajan, a sada je manje od 20 splavova, od ukupno 170 - tehnički ispravno!
Iz Lučke kapetanije Beograd, koja obavlja tehničku kontrolu splavova i izdaje plovodbene dozvole, kažu da je ključni problem što vlasnici splavova nisu platili porez na upotrebu i nošenje dobara. Kako ovaj porez košta 4.050 dinara po kvadratu, "splavadžije" su, očigledno, procenile da im se se rad bez dozvole više isplati. Osim toga, iz Elektrodistribucije Beograd kažu da su vlasnici splavova među najvećim dužnicima za struju. Pri pokušaju da im isključe električnu energiju, radnici EDB trpeli su pretnje i uvrede.
- Već godinama se ne zna "ko pije, a ko plaća" - rekao nam vlasnik splava kod hotela "Jugoslavija". - Iako kažu da će uvođenje Zakona biti skupo za nas, bolje je da se konačno uvede red. Sada registraciju niko ne plaća, jer je previše skupa, a svi se vodimo time, kad ne plaćaju drugi, neću ni ja. Uostalom nema Zakona koji nas na to primorava. Uopšte ne verujem da će se ikada nešto promeniti i da će taj plan i biti donet. To nam i ide naruku.
Prema rečima direktora "Beogradvoda" Miloša Milovanovića, od sledećeg leta, splavova će, verovatno,

biti mnogo manje, jer će za neohodne tehničke uslove ugostitelji morati da odreše kesu - za objekat od 200 kvadratnih metara - bar 200.000 evra.
- Mnogi splavovi su do sada građeni tako što se postavi 10-20 buradi, nanižu daske, na to se postavi neka koliba, i splav počinje da radi - kaže Milovanović. - Ključni kriterijum u novoj odluci biće način vezivanja za obalu, što je prethodnom zapostavljeno. Biće rađeni ili šipovi, ili posebni sistemi veze za obalu. Osim toga, traži se način da se u ravnopravan položaj postave i ugostitelji koji bi tek hteli da uđu u posao i oni koji su već godinama na reci. Najvažnija će biti bezbednost.
Za sada na rekama slika je prilično haotična, jer nema rigorozne kontrole i propisa koji bi obavezali vlasnike da svoje splavove grade prema projektu, od propisanog materijala, za određeni broj ljudi. Stručnjaci kažu da je najčešći razlog zbog koga splavovi tonu neadekvatno izgrađeni objekat, loši otvori na palubama i preopterećenost. Ipak, niko ih ne uklanja.
- Naše je samo da, zajedno sa "Jugoregistrom", uradimo tehnički pregled i izdamo plovidbenu dozvolu ako ima uslova - čuli smo u Lučkoj kapetaniji Beograd. - Od početka godine podneli smo više od 100 prekršajnih prijava protiv vlasnika restorana na vodi bez plovidbene dozvole. Uklanjanje nije naša nadležnost već gradskih institucija. Međutim, ne znam ni gde bi oni sve te brodove oterali, i da hoće da ih sklanjaju.
Sa druge strane, iz "Beogradvoda" tvrde da, iako gazduju priobaljem, oni nemaju, na osnovu čega da uklanjaju brodove.

SUMNJIVO
DEO splavova na Novom Beogradu, prema saznanjima policije, u vlasništvu je ljudi iz sveta kriminala. Lokal "H2O", prema nezvaničnim podacima, pripada braći Šarić, od kojih je jedan - Darko Šarić - na Interpolovoj poternici i osumnjičen za šverc kokaina. Ne zna se da li će se i ovaj splav naći na spisku imovine koja će biti zaplenjena.

ČEKA SE PLAN
PREMA Milovanovićevim rečima, upravo su kriterijumi vezivanja splavova i bezbednost bili zapostavljeni u prethodnoj gradskoj odluci, donetoj pre pet godina. Plan o postavljanju splavova usledio je 2007. godine, ali zbog manjkavosti konkurs za dodelu lokacija nikada nije bio raspisan. Kako kaže, nisu bili postavljeni uslovi konkursa za lokacije, pa nije bilo uslova za rang-listu. Nova odluka biće gotova za deset dana. Rok za izradu plana o razmeštaju splavova, najverovatnije će biti šest meseci, a tek posle toga sledi tender za zainteresovane.