Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Grize babuška

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sa Dunava stižu informacije o sporadičnoj aktivnosti smuđa, na komercijalnim revirima grize šaran, a bela riba i dalje radi na većini reka, kanala i jezera.

U Monoštorskom ritu ribolov iz čamaca zabranjen je do 1. juna, a sa obale se peca samo sitna babuška. Amur se hvatao na Velikom bačkom kanalu kod Sivca i Ruskog Krstura, dok na Staroj Tisi, kod Bačkog Gradišta, radi bela riba. Na Dunavu kod Novog Sada padne poneki manji smuđ.

Na Savi, od Jamene, pa sve do Sremske Mitrovice, ulovi su prilično mršavi za ovo doba godine, čak i na ušću Drine i Bosuta. Nije mnogo bolje ni na terenima u Koviljskom ritu, gde se peca jedino „sića". Babuška je aktivna na sremskim akumulacijama Dobrodol, Borkovac i naročito na Ljukovu, Bosutu i Studvi.

Na Tisi kod Sente slabo je radila bela riba, a kod Titela se uskoro očekuju prvi ozbiljniji rezultati u lovu smuđa. U Vršačkom ritu se pecaju sitna štuka i babuška, koja grize i na barama u Gredi.

Slabo na Moravi

Visok vodostaj, brza voda i brodovi otežavali su pecanje na kanalu DTD kod Kajtasova, gde se uz obalu pecala bela riba, a većina ribolovaca nije marila za lovostaje na soma i šarana.

Na Dunavu kod Smedereva i na Jezavi lovila se sitna bela riba. U blizini Kostolca uhvaćen je smuđ od osam kilograma, a sitniji primerci povremeno su lovljeni i na području Kličevca, Rama i Velikog Gradišta. I sa golubačkih revira stižu vesti o aktivnosti manjeg „zubonje", pa se uskoro očekuje i aktivnost krupnijih.

Velika Morava je i dalje visoka i zamućena, zbog čega su pecaroši retki. I većina bara i jezera u dolini ove reke je delimično poplavljena, pa će ribolovci iz Svilajnca, Jagodine, Ćuprije i Paraćina morati da se strpe još koji dan. Na Gružanskom jezeru riba se i dalje nemilice krade i danju i noću.

Bela riba odlično radi i na jezeru Ćelije, na staroj i novoj takmičarskoj stazi, kao i na području Bogiša i Zlatara. Zapadna Morava i Ibar su se povukli u korito, situacija se normalizovala, ali na terenima oko Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika i Raške nije bilo bog zna kakvih rezultata.

Štuka se javljala na Mišarskoj šljunkari kod Šapca, babuška grize na Cerskom kanalu i Dobravi, a na Tabanovcu je do lovostaja palo i nekoliko somova. Na Petničkom jezeru bilo je ulova babuške.

U iščekivanju smuđa

Na Kolubari još nema rezultata vrednih pomena, baš kao ni na Zapadnoj Moravi u rejonu Čačka. Sitna bela riba pecana je na akumulacijama Vrutci i Kokin Brod, a na Zvorničkom jezeru radila je i štuka. Ni na Drini nema značajnijih ulova, javljaju naši izveštači iz Loznice, Ljubovije i Bajine Bašte.

Na jezerima u Timočkoj i Negotinskoj krajini peca se samo sitna bela riba. Nije bolje ni na Timoku i njegovim pritokama, gde se pecala uglavnom „sića".

I dešavanja na Dunavu su u znaku mršavih ulova bele ribe. Na gotovo svim terenima od Srbova i Prahova, pa sve do Kladova, Tekije i Donjeg Milanovca, tokom vikenda se očekuju prvi ulovi smuđa nakon lovostaja.

Vodostaj Južne Morave se normalizovao, ali su se ulovi sveli na poneku beovicu i bodorku. Zbog visokog vodostaja i blata pecanje je otežano na barama kod Batušinca, Lalinca i Čapljinca, ali je u Malošištu lepo radila babuška.

Na Nišavi, na ušću Gabrovačke reke, pecana je krupna krkuša. Bovansko jezero daje krupnu babušku, na trubarevačkoj strani, a na Oblačini grize sitan „karaš„. Na Nišavi u pirotskom kraju pecaju se krkuša i sitna mrena, koju ribolovci zbog zabrane vraćaju. Sitna bela riba radi na Brestovačkom jezeru, Zavoj daje bodorku, belicu i štuku, dok se na Vlasini javlja potočna pastrmka.

Stakina "tigrica"

Varaličareći smiđa na Dunavu u blizini Beograda, Vladimir Stakić, glavni urednik "Ribolova" uhvatio je u sredu na glavinjaru "draško" kapitalnu štuku dugu više od metra! Staka je dunavsku "tigricu" izvadio štapom i mašinicom "šimano", a zatim ju je bez merenja vratio u vodu!

Izvor: www.pressonline.rs