Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Premošćene dve trećine Dunava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Sad - Uporedo sa nastavkom izgradnje severnog kraka koridora 10, konačno se naziru obrisi novog mosta na Sunavu kod Bepke, koji se podiže u neposrednoj blizini postojećeg. Radnici austrijske "Alpine" već su betonirali 34 od 49 stubova,pa, sudeći prema dosadašnjoj dinamici radova, najduži most u Srbiji trebalo bi da bude završen do početka maja 2011.godine

- Betoniranje temelja stubova u reci je najteži deo inače veoma komplikovane izgradnje ovakvog objekta - objašnjava tehnički direktor Milorad Stevanović dok sa barži preko kojih na svakih desetak minuta stižu „mikseri“ sa novim betonom, nadgleda radove na centralnom stubu u koji je ugrađeno 910 kubika betona i 300 tona čelične armature.

Stub na sredini reke, koja je duboka 12 metara, sa susednim označenim brojem 43 i stubom 42 prema desnoj sremskoj obali, centralni je i najvažniji na celoj konstrukciji mosta, dugog 2.205 metara - objašnjava Stevanović.
- Samo za temelj stuba 42 do dubine od 35 metara pobili smo 50 šipova. Svaki, kako je testiranje pokazalo, bez problema može da nosi 1.500 tona. Centralni stubovi najdužeg mosta na Dunavu nosiće i najveći teret. Temelji su tako udareni da za bilo kakvu brigu nema razloga - tvrdi Stevanović,

U premošćavanje Dunava na ovom mestu do sada je ugrađeno oko 40.000 kubika betona, što predstavlja više od dve trećine od ukupno predviđene količine.
- U ceo most biće ugrađeno oko 8.000 tona čelika i 55.000 kubnih metara betona koji se proizvodi u fabrici na samom gradilištu. Širina kolovozne trake, zajedno sa dve pešačke staze, biće 15, a udaljenost od sadašnjeg mosta tek 4,5 metara. Do sada su, inače, završena 34 stuba, a kolovozna konstrukcija postavljena na oko 160 metara.

Do sada su u više navrata produžavani rokovi gradnje.
- Radili smo kad god su nam okolnosti to dozvolile, videćemo, biće teško - veli on. - Ne želim da zvuči pretenciozno, ali ono što svakom mogu da garantujem jeste da je sve što je urađeno stvarno vrhunskog kvaliteta. Tako će biti i u buduće. Iza mene je 28 godina i čak 300 izuzetno kvalitetnih mostova koje sam pravio radeći u našoj „Mostogradnji“. I ovaj, prvi koji gradim za „Alpinu“, biće takav.
U međuvremenu, na koridoru 10 u toku je izgradnja 110 kilometara autoputa od Horgoša do Novog Sada, vredna 100 miliona evra. Radove obavlja Preduzeće za puteve „Beograd“, a rok za završetak, kako se obavezao direktor Đorđe Marović, jeste 1. februar 2011. godine. Rok za obilaznicu oko Novog Sada, vrednu 40 miliona evra koju gradi konzorcijum „Energoprojekt“ i „Interkop“ je novembar 2010. godine.

Tehnički direktor projekta Dušan Kocić kaže da su startovali sa četiri lokacije.
- Na dužini od 12 kilometara trase uklonjen je humus, a počeli smo da dovozimo i kamene materijale. Na deonici trenutno radi 200 ljudi, a s napredovanjem radova broj se svakodnevno povećava - kaže Kocić i dodaje da do kraja maja treba da bude bar deset „napadnutih“ lokacija na svakoj vrsti radova.

- Paralelno izvodimo geodetske i geomehaničke radove, pripremne radove na infrastrukturnim objektima, a organizujemo i niz pratećih sadržaja, kao što su kancelarije za izvođače, investitore, nadzor, formiramo terensku i centralnu laboratoriju za sve vrste radova - kaže Kocić.

 

Izvor: www.blic.rs