Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

KONUZIN, AMBASADOR RUSIJE NA OTVARANJU NAUTIČKE DESTINACIJE U NOVOM BEČEJU

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Hidrogliserom "Maslačak" do Novog Bečeja, nove turističko - nautičke destinacije na Tisi, stigli ambasador Rusije, predstavnici finske ambasade, francuskog kurtulnog centra, privredne komore Hrvatske i mnogi drugi važni gosti. Zbog svoje dobre turističke ponude i jedinstvenog položaja koji zauzima jer se izuzetno lepo uređena obala naslanja na sam centar grada, odabran je baš ovaj grad.

U organizaciji Dunavske transportne logistike i Opštine Novi Bečej organizovana je u subotu 15. maja prva promotivna tura vožnje hidrogliserom od Beograda do Novog Bečeja. Hidrogliser “Maslačak” je do sada vozio turističke ture Dunavom od Novog Sada pa sve do Đerdapa , kao i Savom do Brckog i Sremske Mitrovice. Kako bi ljubiteljima nautičkog turizma omogućili otkrivanje novih rečnih destinacija na Tisi dogovorili su se sa predstavnicima opštine Novi Bečej da spoje svoje potencijale.

Zbog svog jedinstvenog položaja koji zauzima, pošto se izuzetno lepo uređena obala naslanja na sam centar grada, od svih destinacija na Tisi odabran je baš Novi Bečej. Drugi možda još važniji razlog je što su novobečejci pripremili vrlo bogatu i raznovrsnu kulturno turističku ponudu tako turisti koji se voze gliserom iz Beograda, ili sa drugih destinacija, imaju odličnu priliku da svoj doživljaj vožnje hidrogliserom upotpune i na obali.

U narednih 16 vikenda sve do kraja oktobra smenjuju se manifestacije uglavnom smeštene upravo na izuzetno lepTiski kej. Tu su Obzorja na Tisi, Tisa reka ljubavi, Velikogospojinski dani sa takmičenjem tamburaških bandi i konjskih zaprega, Štrudlijada, Vikend u dvorcima i još mnogo toga. Za one kojima najveće uživanje predstavljaju gurmanluci uz tamburaše tu su lepo uređene tiske čarde.

Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije, predstavnici finske ambasade, francuskog kurlturnog centra, privredne komore Hrvatske, turističkih agencija i drugi ljubitelji reke imali su priliku da se tokom jednodnevnog izleta uvere u potencijale nautičkog turizma na Tisi.

Kiša koja je pratila promociju nije obeshrabrila ni goste ni organizatore. Od planiranih 40 gostiju kišaje uplašila samo njih pet. Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije, nonšalatno obučen kao pravi rečni vuk, u pratnji supruge uživao je u pogledu sa reke na Dunavsku i Tisku obalu. Brzinom od oko 55-65 km/h hidrogliser je za oko dva sata stigao do Novog Bečeja.

Dobra atmosfera tokom vožnje upotpunjena je lepim doživljajem na obali. Iako pod kišobranima svi su uspeli da vide zašto se Dunavska transportna logistika odlučila da za jedinu destinaciju na Tisi odabere Novi Bečej. Dočekali su ih izuzetno lepo uređeni travnjaci i cvetnjaci na obali dužinom celog keja. Posle koktela dobrodošlice u novom klubu Venecija, renoviranog novobečejskog hotela Tiski cvet, Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej i ostali domaćini poveli su goste do čarde na obali Tise gde su ih dočekali Sosa i Lala, maskote ovog grada i ponudili ih tradicionalnim specijalitetom tog kraja, štrudlama sa sirom i makom. Iako se riblja čorba prijatno pušila iz kotlića, i tamburaši svirali vesele bećarce, gosti i domađini su odlučili da se premeste u zaklonjeniji prostor ribljeg restorana Tiski cvet a da uživanje u atmosferi na obali reke ostave za bolje vremenske uslove.

Osnovna promotivna namera putovanja ispunila je u potpunosti svoju svrhu jer su se predstavnici turističkih agencija, privrednih komora, ambasada i medija uverili u sposobnost organizatora da i u nepredviđenim uslovima odlično reaguje i priredi odličan doživljaj za posetioce. U razgovorima sa prisutnim predstavnicima institucija domaćini su otkrili i nove načine saradnje koja bi pomogla u razvoju i poslovnim interesima obe strane.

Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije predsedniku opštine Novi Bečej, Milivoju Vrebalovu sugerisao je potencijalne načine sardanje sa ruskom privredom kroz izvoz voća i povrća i dao još niz sličnih konstruktivnih predloga između ostalog da Novi Bečej postane bratska opština sa gradom Kurskom.

Srbija ima najviše unutrašnjih plovnih puteva u Evropi zato je još veća šteta što nepostoje bolji uslovi za razvoj turizma na rekama. Iako zvuči apsurdno Milan Maslać, vlasnik i direktor Dunavske transportne logistike, tvrdi da kod nas uopšte ne postoji adekvatna infrastruktura: „ Ne postoje multinamenski terminali na kojima bi brod mogao da naspe gorivo, kupi neophodne potrepštine, izbaci smeće, priključi se na struju ili vodu. Mene često poslovni partneri iz Rusije koji imaju jahte pitaju da li mogu da plove našim rekama i iznenade se kada im kažem da nemaju gde da naspu gorivo da je jedini način da im ga ja dovezem nekim kopnenim vozilom do obale“.

Promocija turizma na rekama po njemu nije promocija ugostiteljstva na splavovima već upravo plovidba pravim turističkim brodovima. On smatra da je jedan od razloga neiskorištenosti ovog potencijala koji Srbija ima u nedostatku sluha državnih organa na svim nivoima da podrže projekte na rekama.

Na povratku ka Beogradu hidrogliser Maslačak prošao je ispod dve inpresivne duge. Zajednički zaključak domaćina i putnika je bio da je to odličan znak i da će ova novootvorena nautička destinacija i turizam na rekama profunkcionisati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.novibecej.rs