Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Drina - nacionalni park

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Ako bude prihvaćen predlog Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa RS, Srpska će uskoro dobiti još jedan nacionalni park, saznaju "Novosti". Zavod je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS predložilo zaštitu srednjeg toka Drine i proglašenje ovog područja nacionalnim parkom, potvrdila je "Novostima" Gorjana Rosić, portparol ovog ministarstva.

Rosićeva ističe da bi ova inicijativa trebalo da bude prihvaćena, s obzirom na to da je Prostornim planom RS predviđeno da do 2015. godine 15 odsto teritorije Srpske bude pod zaštitom. To bi zadovoljilo i evropske standarde, jer je trenutno samo tri odsto od ukupne teritorije Srpske pod nacionalnom zaštitom.
- Osim inicijative proglašenja nacionalnog parka, između Srbije i Srpske vode se pregovori i o prekograničnoj saradnji i proglašenju rezervata biosfere "Drina", čija bi granica bila šira od nacionalnog parka, s ciljem da se zaštite prirodna bogatstva celog toka ove reke - kaže Jelena Kadić, načelnik Odeljenja za zaštitu prirodnog nasleđa u Zavodu.
U rezervat biosfere "Drina", dodaje Kadić, bila bi uključena područja sa obe strane reke, kao što su Rogatica, Višegrad, Srebrenica iz RS i Bajina Bašta, Užice, Nacionalni park „Tara“, Zaovina, Rzav i Mokra Gora iz Srbije.
- Za ovu inicijativu smo već dobili podršku Uneska, jer je u tom području, prilikom prikupljanja podataka i istraživanja, otkriveno bogato kulturno, ali i prirodno nasleđe, koje je potrebno zaštititi - istakla je Kadićeva.
U Ministarstvu

za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS napominju da je ovih dana okončana i javna rasprava o Nacrtu zakona o nacionalnim parkovima u Srpskoj.
Stari zakon o nacionalnim parkovima usvojen je 1996. godine, uz izmene i dopune u Narodnoj skupštini RS, 2005.
Nacionalni parkovi su ranije bili organizovani kao javna preduzeća u državnom vlasništvu, a novina koju predviđa novi nacrt zakona je da će ovi parkovi biti organizovani kao javne ustanove.
- Ministarstvo se kao predlagač nacrta zakona odlučilo na ovakvo rešenje zbog velikog broja problema, koje su nacionalni parkovi imali u poslovanju, delujući kao javna preduzeća, pre svega u finansijskom smislu. Tokom javnih rasprava, održanih širom Srpske o ovom zakonu izneseno je niz predloga koji bi trebalo da utiču na to da poslanici u Narodnoj skupštini mogu da donesu kvalitetan predlog zakona o nacionalnim parkovima, koji će omogućiti zaštitu ovih resursa po evropskim standardima - rekla je Rosićeva.
Ona ističe da je tokom tih rasprava bilo i predloga da se izradi zakon o nacionalnim parkovima RS, kao okvirni zakon na nivou Srpske, koji će definisati opšte uslove za proglašavanje i funkcionisanje nacionalnih parkova, a da se za već postojeće („Kozara“ i „Sutjeska“) i neke buduće nacionalne parkove, donesu posebni zakoni.
- Kako se već vode aktivnosti na definisanju uslova za osnivanje nacionalnog parka "Drina", kao zajednički projekat Srpske i Srbije, ovakav predlog ima smisla i verovatno će ga radna grupa Ministarstva uzeti u razmatranje - kaže Rosićeva.

BOGATSTVO
PODRUČJA koja će ući u rezervat biosfere "Drina", obiluju prirodnim, ali i kulturnim bogatstvima, poput staništa pančićeve omorike, retke biljke zvane vilina vlas u Višegradu, ergele konja na Borikama u Rogatici, izvora i banje Guber u Srebrenici, starog mosta u Žepi, ćuprije na Drini, koja je pod zaštitom Uneska, kanjona Drine, stećaka kod manastira Dobrun i samog manastira Dobrun u Višegradu.

JEDNO MINISTARSTVO
NOVIM zakonom o nacionalnim parkovima u RS jasno će se definisati načini finansiranja nacionalnih parkova, propisati nadležnost samo jednog ministarstva, s obzirom na to da sadašnji zakon predviđa podelu nadležnosti između tri ministarstva.

EVROPSKA PRAŠUMA
U SRPSKOJ postoje dva nacionalna parka, "Sutjeska" na Tjentištu i "Kozara". Na prostoru Nacionalnog parka "Sutjeska" nalazi se jedina prašuma u Evropi - Perućica, koja ima najveći stepen zaštite.