Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ribnjak pliva u mulju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Novi Pazar - Kako se uništava nekadašnja društvena imovina u koju su uloženi milioni evra, pokazuje primer Ribnjaka kalifornijske pastrmke na Pazarižtu kod Novog Pazara.

Ovaj „kolos“, nekada najveći u Evropi, godišnje je proizvodio oko 600 tona pastrmke, imao najsavremeniju fabriku za preradu i fino pakovanje ribe, najbolje mrestilište u bivšoj Jugoslaviji i izvoz od 80 odsto svoje proizvodnje.

Ali, zbog režiranog stečaja u Holding-kompaniji „Vojin Popović“ čije je ribnjak vlasništvo, ovaj nekadašnji ponos Novog Pazara danas je u korovu: bazeni su prazni, puni mulja i na više mesta zarušeni, mrestilište potpuno uništeno, moderna oprema u fabrici za preradu ribe zarđala... U korovu je i čuveni restoran na ribnjaku koji je godinama bio kultno mesto za izlazak Novopazaraca.


Do pre pet-šest godina ribnjak je dobro radio, a za njegovu kupovinu interesovali su se Belgijanci, Nemci, Francuzi, Italijani... Nije prodat, jer je neko očito želeo da se cela Holding kompanija „Vojin Popović“ što više uruši i obezvredi, pa tek potom privatizuje. Usledio je potom stečaj, zaposleni tvrde namešten, zbog duga od samo 100.000 evra... Cela Holding-kompanija „Vojin Popović“ tada vredna oko 50 miliona evra, trebalo je da ode „na doboš“ za samo milion-dva evra. Možda bi tako i bilo da se nisu pobunili radnici „Vojina Popovića“ koji pet godina štrajkuju i ne dovoljavaju stečajnom upravniku da uđe u krug preduzeća... Država sve to nemo posmatra, a imovina propada...
Nadu u oživljavanju ribnjaka pobudio je nedavno ministar Mlađan Dinkić koji je rekao da za kupovinu „Vojina Popovića“ postoje tri zainteresovana kupca koji su spremni da pokrenu proizvodnju i uposle bar deo radnika.

USLOVI
Ribnjak je podignut u širem kompleksu Starog Rasa i Sopoćana, blizu izvora Raške, snabdeva se vodom idealnom za proizvodnju specifične kalifornijske patrmke čija temperatura leti i zimi varira samo dva stepena. Jedan od aduta pastrmke sa Pazarišta bila je i činjenica da dolazi iz netaknute prirode.

 

Izvor: www.novosti.rs