Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Svi bi da ućare od mosta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Izgradnji mosta Zemun - Borča, po svemu sudeći, najviše su se obradovali vlasnici zemljišta na levoj obali Dunava. Naime, posle najave da će njegova gradnja započeti septembra ove godine, vlasnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta u Borči rešili su da "debelo" unovče svoja imanja.

Međutim, želja im se neće uskoro ispuniti, jer zainteresovanih kupaca trenutno nema previše. Trostruko viša cena očigledno im nije privlačna.
U agenciji za prodaju nekretnina "Menadžer" rekli su nam da se njima nisu javljali vlasnici zemljišta u ovom delu Beogradu kako bi ga prodali, ali su čuli da je vrednost ara porasla.
- Nemamo proverene

informacije koliko je skočila cena, ali čuli smo da, za razliku od 1.000 evra koliko je nekad koštao ar, Borčani sada traže i tri puta više novca - kaže Predrag Jakovljević iz agencije "Menadžer". - Dok nam se ne budu javili vlasnici, ne možemo da tvrdimo da je to trenutna vrednost zemljišta sa druge strane Dunava. Takođe, nisam čuo ni da je prevelika jagma za tim parcelama.
Prema rečima Kaće Lazarević iz agencije za nekretnine "Alka", placevi u Borči nikada nisu bili atraktivni, jer je reč o, prevashodno, močvarnom zemljištu.
- Posle najave izgradnje mosta Zemun - Borča, ipak je došlo do promene situacije na terenu, pa su vlasnici poljoprivrednog i građevinskog zemljišta u ovom delu Beograda počeli da podižu cene - kaže Lazarevićeva. - Sugrađani treba dobro da razmisle pre nego što se odluče da ga kupe. Naime, kada se bude donela odluka o izgradnji pristupnih saobraćajnica mostu, vlasnici imanja preko kojih će proći put biće isplaćeni po tržišnoj ceni. Procena nadležne uprave prihoda može biti i manje nego što će oni sad platiti to zemljište.

PRIVLAČNO
PREMA rečima Kaće Lazarević, trenutno su u Beogradu dve lokacije veoma privlačne kupcima zemljišta. Tako, postoji veliko interesovanje za placeve u Višnjičkoj banji, kao i za parcele u Jajincima.

POREZ
SVI Borčani koji budu uspeli da pronađu kupca za svoje zemljište imaće i dodatne izdatke ako su ove placeve pazarili posle 24. januara 1994. godine. Oni će morati da plate porez na kapitalnu dobit, koja iznosi 10 odsto od razlike između kupovne i prodajne cene te parcele.