Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Prodaja šljunka unosnija od trgovine narkoticima

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Predstavnici organizacija i udruženja za zaštitu životne sredine tvrde da je prodaja šljunka unosnija od trgovine narkoticima

PARAĆIN - S obe strane reke Velike Morave, na području Pomoravskog okruga, radi više desetina šljunkara, od kojih mnoge nemaju dozvole za rad.

- Niko ne kontroliše koliko peska i šljunka izvade šljunkare na Velikoj Moravi. Tvrdim da su zvanični podaci frizirani za potrebe firmi koje se bave ovim poslom i da je ta količina bar deset puta veća od one koja se prijavi Srbijavodama. Država gubi novac, ali je šteta po eko-sistem mnogo veća - kaže za Kurir Vlada Janković iz paraćinske Unije ekologa.

Čak i legalni kopači ostaju bez prave kontrole i često njihovi bageri rade na nedozvoljenim mestima.

- Početkom proleća, brojao sam koliko je jedna šljunkara, koja inače ima dozvolu (ime šljunkare poznato je redakciji), natovarila peska u jednom danu i bilo je tačno 100 kamiona. U jedan kamion stane 12 kubika šljunka, a kubik košta pet evra. Dakle, tačno je da je posao sa šljunkom unosniji od prodaje droge jer vas niko ne kontroliše, s obzirom na to da nadležnom ministarstvu i pratećim službama sami prijavljujete količinu izvađenog materijala i paušalno plaćate porez - tvrdi Zoran Milivojević, predstavnik Udruženja ljubitelja Velike Morave iz sela Potočac, nadomak Paraćina, jedan od retkih boraca da se Morava sačuva od „profitera od peska“.

Međutim, vlasnici šljunkara tvrde drugačije i kažu da je posao vađenja šljunka iz Morave neisplativ.

Prema njihovim rečima, zakup za jedan hektar zemljišta sa koga će se eksploatisati šljunak košta od 120.000 do 250.000 dinara i plaća se Srbijavodama, a šljunkare su dužne da nadležnom ministarstvu uplate od 45 do 52 dinara po kubiku izvađenog peska.

Svaka šljunkara je dužna da uplati lokalne komunalne takse, kao i eko-takse, a vlasnici separacija tvrde da na području paraćinske opštine, uprkos inspekcijskom nadzoru, konstantno rade najmanje četiri nelegalne šljunkare.

Na teritoriji paraćinske opštine, inspektori su tokom aprila i maja izvršili šest kontrola i podneli dve prijave za privredni prestup.

Ekolozi: Kancerogeni otpad

Unija ekologa u Paraćinu i i ribočuvarska služba „Rivers grad“ u Jagodini stalno upozoravaju da na obalama Velike Morave svakodnevno niču divlje deponije na kojima se odlaže đubre iz domaćinstava i klanički konfiskati velikog broja klanica koji su kancerogeni, kao i da se u samu reku neprestano slivaju fekalne i industrijske vode. Ekolozi ističu da je riblji fond prepolovljen.


Ministarstvo: Nijedna krivična prijava

U Ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo potvrđeno nam je da niko ne kontroliše količine izvađenog peska, već da se naknade plaćaju paušalno, na osnovu količine koju prijavljuje vlasnik šljunkare.

- Od početka ove godine izvršeno je 140 kontrola na teritoriji Republike Srbije, ali krivičnih prijava nije bilo - rečeno je Kuriru u ovom ministarstvu.

 

Izvor: www.kurir-info.rs