Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Poplavni talas stiže za vikend, kritično kod Šapca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vodostaj Save i Dunava je u naglom porastu, pa se strahuje da bi tokom vikenda u Vojvodini i Mačvi moglo doći do velikih poplava. Jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije obilaze teren i pripremaju stanovništvo za eventualnu evakuaciju sa ugroženih područja

Nivo Save kod Šapca i dalje raste više od jednog metra dnevno, a tokom vikenda, kada se očekuje poplavni talas iz Hrvatske, moglo bi da dođe i do izlivanja reke. Situacija je najkritičnija na području sela Provo, Mrđenovac i Drenovac, gde su uvedene mere vanredne odbrane od poplave. Ekipe Vodoprivrednog preduzeća „Sava" iz Šapca zbog toga non-stop dežuraju kraj savskog nasipa. Gradski centar za obaveštavanje saopštio je da se u opštini Bogatić, u ataru Brešće, izlila Drina dok je reka Sava poplavila poljoprivredno zemljište u ataru Gluvakovića Doljan.

- Ako tokom vikenda, za kada je najavljeno probijanje kote vanredne odbrane od poplave, bude problema, postavićemo vreće sa peskom u kritičnim delovima nasipa - rekao je za Press Aleksandar Stojković, načelnik Štaba civilne zaštite u Šapcu.

Meštani sela Provo su u pripravnosti zbog mogućnosti da voda probije nasip!

- Da bi Sava prelila nasip, fali malo više od metra! Još nisu postavljene vreće sa peskom, valjda još nije alarmantno. Ipak, svi smo u pripravnosti, a stoku smo preventivno već evakuisali - priča Dragan Nikolić iz sela Provo.

Centar za obaveštavanje saopštio je da je trenutno najveći problem sa podzemnim vodama koje su se pojavile u nebranjenim delovima, dok se u šabačkom prigradskom naselju Majur izlio kanal koji je zatrpan smećem.

Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić potvrđuje da se do 5. juna očekuje nagli porast vodostaja i na Savi i na Dunavu. On je dodao da prognoza pokazuje da će padavina biti i naredna dva dana, zbog čega se mora biti na oprezu. Srbiji preti i poplavni talas koji dolazi iz Hrvatske i Republike Srpske.

- Najugroženije opštine u Vojvodini su Sombor, Kikinda, Kanjiža i selo Kukujevci kod Šida - rekao je Marić i naglasio da je situacija u ugroženim naseljima pod kontrolom.

Javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode" juče je proglasilo redovnu odbranu od poplava na rekama Dunav, Sava i Kolubara na teritoriji grada Beograda.

Kiša uništava useve u subotičkom ataru

U Subotici je od šestog maja palo od 200 do 230 litara kiše po kvadratnom metru, što je tri puta više od uobičajenog proseka za ovo doba godine i blizu polovina od ukupnog godišnjeg proseka od 540 litara. Obilne padavine nanele su veliku štetu usevima u subotičkom ataru. Najcrnje prognoze stručnjaka su da će ovolike količine kiše uništiti čak trećinu zasejanog suncokreta, a stradala je i pšenica.

 

Izvor: www.pressonline.rs