Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Novi Sad potpuno zaštićen od Dunava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Grad je prvi put u svojoj istoriji potpuno siguran od poplava pošto je na Beogradskom keju sagrađen dodatni odbrambeni bedem visok 60 centimetara

Betoniranjem stepeništa prekjuče je završena izgradnja dodatnog odbrambenog bedema od poplava na Beogradskom keju u Novom Sadu. Betonski bedem koji prvi put u istoriji u potpunosti štiti Novi Sad od poplava dugačak je ukupno 2.290 metara i visok 60 centimetara. Sada se ubrzano radi na popločavanju staza na keju.

Na nekim manjim delovima bedema je umesto betona stavljen stiropor kako bi na tim mestima u budućnosti mogli da budu postavljeni ankeri na koje se može nadograditi dodatna mobilna oprema, za slučaj nepredviđeno velikih poplava. Kompletna rekonstrukcija keja košta oko 500 miliona dinara.

Kako je za Press rečeno u „Vodama Vojvodine", preduzeću koje je zaduženo za izgradnju bedema i zaštitu od poplava, sada se čeka na uklanjanje dela barži za šta je zadužen Zavod za izgradnju grada, kako bi se postavile silazne rampe i betoniranje nekoliko bitvi, koje služe za privezivanje brodova za obalu.

Kao u podunavskim zemljama

- To smo uradili iako se u skorije vreme ne očekuju tako velike poplave, pa će novoizgrađeni bedem biti sasvim dovoljan. Prilikom izgradnje poštovali smo standard koji su postavile sve podunavske zemlje - kaže Mirko Galonja, rukovodilac za odbranu od poplava na području Vojvodine.

Novi Sad je sada zaštićen od poplava, a sledi i fino uređenje keja.

- U drugoj fazi, za koju je zaduženo preduzeće „Put", biće sređene staze za šetnju i bicikle, kao i trim staza. Kada opadne Dunav, treba sanirati deo obale koji je oštećen. U poslednjoj, trećoj fazi, JKP „Gradsko zelenilo" treba da uradi ozelenjavanje keja, čime će biti završena kompletna rekonstrukcija Beogradskog keja, od ulivanja Kanala DTD do Bulevara cara Lazara. To je prva rekonstrukcija nakon 1965. godine, kada je kej izgrađen - kaže Galonja.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pešačke staze biće široke tri do pet metara, a biciklističke dva metra. Prema planu Zavoda za izgradnju grada, između pešačkih i biciklističkih traka biće postavljene klupe i drugi ulični mobilijar. Novi kej dobiće i prve niše za turističke autobuse između ulice Maksima Gorkog i raskrsnice kod Varadinskog mosta, kao i između Dunavske i ulice Miloša Bajića. Između raskrsnice Beogradskog keja i ulice Kozačinskog i između ulica Episkopa Visariona i Marka Miljanova gradiće se parkinzi za automobile, između drveća i stubova javne rasvete, a planirano je oko 30 mesta.

Nema razloga za strepnju

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je da je ovo izuzetan primer da u Srbiji možemo da delujemo pravovremeno, ne čekajući da se loše stvari dogode. Pavličić je podsetio da Novosađani više od 40 godina strepe od poplava i da je situacija samo pre neku godinu bila kritična i da je Novom Sadu pretio ulazak vode u grad, koji bi naneo katastrofalne posledice.

Ovako će izgledati...Prikaz budućeg keja

Gradske vlasti, takođe, planiraju da sledećim projektom izgrade i čitav „prsten" oko Novog Sada, sa poprečnim nasipima, čime bi se obezbedila i „druga odbrambena linija" grada.

 

Izvor: www.pressonline.rs