Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Poplavljeno stotine vikendica

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Stotine vikendica duž sektora 12 od Bezdana do Bogojeva već su zahvaćene vodom, a u Bogojevu vikendaši sele stvari iz prizemlja svojih kuća na sprat. Ako se prognoze ostvare voda će sredinom iduće nedelje još narasti i ljudi će neko vreme morati da se vrate svojim kućama.

U 110 vikendica u Bogojevu voda je već prodrla u dvorišta a poznavaoci ove ćudljive reke sigurni su da će Dunav svakog sata povećavati nivo.

Radnici Vodoprivrednog preduzeća „Jugozapadna Bačka“ iz Sombora koje je odgovorno za 70 kilometara nasipa od Bezdana do Bogojeva su mobilni 24 sata a iduće nedelje biće proglašene vanredne mere odbrane od poplava.

 - Ovo je talas od kiša a ne snegova, i zbog toga će biti kratkog intenziteta pa verujemo da će nasip izdržati – rekli su u vodoprivrednoj organizaciji.

Problem je što nasip zbog nedostatka sredstava nije pokošen, pa se od velike trave ne vide eventualne rupe koje prave jazavci i lisice, a mogle bi da budu pogodna mesta za prodor vode, rečeno je novinarima u „Jugozapadnoj Bačkoj“.

Vodostaj Dunava kod Bezdana premašio je nivo od pet metara na kome se proglašavaju mere redovne odbrane od poplava, a juče je kod Bezdana izmereno 524 centimetra. Kada su bile velike poplave 1965. vodostaj Dunava kod Bezdana iznosio je 787 centimetara, a kritične 2006. imao je nivo od 734 centimetra. Na osnovu nivoa Dunava u Budimpešti prognostičari ocenjuju da će sredinom iduće nedelje nivo ove reke biti kao i 1965.

Višednevne kiše i podzemne vode napravile su u Bačkoj velike štete na usevima. Samo u Karavukovu i Deronjama pod vodom je 500 hektara useva koji se više neće oporaviti.

Vodostaj Plazovića kod Riđice i bačkog Brega je u opadanju. Juče je kod Riđice izmereno 132, a kod Bačkog Brega 133 centimetra.

 

Izvor: www.blic.rs