Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vađenje tek kad Dunav opadne

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Šlep sa 1.000 tona đubriva koji već nedelju dana stoji nasukan kod Pančevačkog mosta neće biti uklonjen dok se nivo vode na Dunavu ne vrati na normalni nivo. Barža koja se prošlog utorka otkačila sa Rumunskog broda "Merkur 203" i udarila u stub Pančevačkog mosta pa se nasukala i potonula i dalje stoji netaknuta na Adi Huji blizu šljunkare. Uklanjanje, prema rečima nadležnih otežava nivo Dunava koji je u stalnom porastu.

Republički vodoprivredni inspektor Sonja Simić kaže da je iz šelpa uklonjen samo jedan manji deo tovara. Firma „Hidrobaza“ koja je vadila hemijsko đubtivo skinula je poklopce sa barže i uspela da ukloni samo trećinu tereta.

- Kašika koja prenosi teret ne može da ga zahvati toliko ispod vode. Najbitnije je da tovar nije opasan po biljni i životinjski svet. Hemijsko đubrivo kan koje se nalazi u šlepu se inače koristi za hranjenje biljaka na poljoprivrednim parcelama. U ovom trenutku na tom mestu nema riba, jer je vodostaj visok - kaže Simić.
Prema njenim rečima u vodi je zabeležen povišen nivo amonijaka, ali je rastvorljivost đubreta mala, jer se on „zacementirao“ i slabo se rastvara što pokazuje i činjenica da voda nije postala beličasta na tom mestu.

 - Analiza vode je pokazala da je povišen nivo amonijaka, ali to nisu neke opasne vrednosti - kaže Simić.

Dodatna činjenica koja je usporila vađenje šlepa je i ponovno traženje izvođača za vađenje tovara sa šlepa.

- Firma koja je do sad bila angažovana nije uspela da rastereti šlep. Mi imamo bager kojim bi to moglo da se uradi, dali smo ponudu rumunskoj firmi „Navrom“ koja je vlasnik šlepa, da naša firma istovari teret, ali još čekamo odgovor. Inače, naša firma je već angažovana za uklanjanje šlepa koje će uslediti tek posle istovara tereta - kaže Nada Gomilanović Femić, direktorka firme „PIM Hidrionžinjering“.

Agent brodarstva Goran Gavrilović kaže da je nivo Dunava od kada se šlep nasukao porastao za dva metra i da je to dodatno pogoršalo situaciju.
- Prema našim procenama radovi će moći da se nastave tek sledeće nedelje kad nivo reka to dozvoli. Svima nam je u interesu da se situacija što pre reši - kaže Gavrilović.

Hidrometerološkog zavoda nivo Dunava će dostići najvišu tačku za vikend, a normalizacija vodostaja se očekuje za dve do tri nedelje.

 

Izvor: www.blic.rs