Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Poplavni talas premašiće visinu iz 2006. godine

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Biće slabijeg intenziteta, veruju nadležni, i protutnjaće gradom za svega nekoliko dana ne ostavljajući za sobom veliku štetu

Poplavni talas Dunava, koji je pre dva dana dopro do Beograda, danas ili najkasnije sutra dosegnuće vrhunac i premašiće visinu vodostaja iz 2006. godine, kada su izbile velike poplave a voda se nije smirivala mesecima. Mada će biti na tolikom nivou, talas će biti slabijeg intenziteta, veruju nadležni, i protutnjaće gradom za svega nekoliko dana ne ostavljajući za sobom veliku štetu. U odbrani od poplava, ipak, nikada nema savršenih prognoza, tako da se ništa neće znati dok se ne vidi.

Kolika god bila silina udara reka, sigurno će biti neophodno proglasiti vanrednu odbrana od poplava i intervenisati priručnim sredstvima – pumpama i vrećama s peskom na najslabijim nasipima i mestima gde bedema nema. Zahvati na kritičnim tačkama nužni su već danima, otkako je vodostaj počeo ubrzano da raste. Pod kulom Nebojša juče je vodu moralo da crpe osam pumpi umesto šest, koliko je bilo dovoljno do prekjuče, odnosno četiri, koliko su radnici „Beogradvoda” prvobitno doneli na tu lokaciju sredinom nedelje. U Višnjičkoj ulici od broja 121 do 125 postavljeni su džakovi s peskom kako bi od izliva bile zaštićene porodične kuće. Nešto niže je marina smeštena na najnižoj koti obale na ovom delu Dunava i tu su takođe poslagane vreće. Nevolja je bilo i na Savi, u naselju Karolit u Ritopeku, gde se pumpama brani jedna hladnjača.

– Sve to su lokacije gde nije bilo novca da se izgrade nasipi i sada se njihov nedostatak oseća. Zahvaljujući obaloutvrdama koje smo podigli ili obnovili od 2006. godine, sada nam je odbrana ipak znatno ojačana i zato verujem da ćemo dobro podneti udar. Vodoprivredna preduzeća „Beogradvode”, „Galovica” i „Sibnica” organizovale su se u dvadesetčetvoročasovna dežurstva – kaže Ivan Karić, pomoćnik direktora „Beogradvoda”.

 

Izvor: www.politika.rs