Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Popravka „Gazele” od 1. jula do 6. oktobra

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Postavljanje pomoćnog pontonskog mosta je "na nivou razmatranja", a "gradske putarine" neće biti, poručuju iz prestoničke uprave

Dugo očekivana obnova „Gazele” najverovatnije će početi 1. jula, i to radovima na sanaciji mostovskih rampi, a mesec dana kasnije građevinska operativa premestiće se na glavni pravac saobraćajnice preko Save. Ova etapa radova koji zahtevaju ozbiljne izmene u režimu saobraćaja potrajaće do 6. oktobra, kažu u JP „Putevi Srbije”. Ovim je potvrđeno da je postizanje dogovora između preduzeća za održavanje puteva i grada blizu, ali će precizna dinamika radova najverovatnije biti objavljena sledeće nedelje. Prema nekim navodima, grad je tražio da i radovi na glavnom pravcu mosta počnu 1. jula, ali glavni izvođač „Štrabag” i „Mostogradnja” nisu u mogućnosti da ispoštuju takvu dinamiku i ovaj deo posla započnu pre 1. avgusta.

Prema pomenutom dogovoru, radovi na prilazima i na samom mostu će se, kad god vremenske prilike to dozvole, obavljati 24 sata dnevno, što je ujedno bio jedan od glavnih zahteva gradonačelnika. Istim tempom obnavljaće se i najopterećenije deonice autoputa između „Sava centra” i „Geneksa”, odnosno između Mostarske petlje i Autokomande. Taj posao trebalo bi da bude završen u periodu od 20. juna do 25. avgusta.

Izvođači, pored ostalog, traže da vikendima cela jedna strana mosta bude zatvorena (tri od šest traka), ali grad insistira na tome da se saobraćaj obavlja u najmanje četiri trake. Za sada o tome nije postignut konačan dogovor.

– Četiri slobodne trake su i naša želja, no izvođačima više odgovara širi prostor. Siguran sam da ćemo obezbediti po dve otvorene trake u svakom pravcu. Sa sistemom zatvaranja i ostalim dogovorima izaći ćemo u javnost naredne nedelje – ističe Slavoljub Tubić, pomoćnik direktora „Puteva Srbije”.

O „terapijama” za saobraćajne gužve koje će neminovno uslediti dosta se prethodnih dana spekulisalo u medijima, a najčešće je pominjano uvođenje „gradske putarine” i postavljanje pontonskog mosta na Savi. O privremenoj saobraćajnici preko reke razmišlja se kao o „rezervi” u slučaju velikih gužvi.

– To je predlagao grad kao meru za smanjenje zagušenja. Razmatrale su se tri lokacije na reci gde bi se most mogao postaviti, ali u ovom trenutku je sve još na nivou dodatnih razmišljanja – navodi Tubić.

Ideja o uvođenju specijalne takse za ulazak u centar grada, kako je potvrđeno u Gradskoj upravi, „nije opcija o kojoj se razmišlja”. U uvođenje ove nepopularne mere zaista bi bilo teško poverovati, jer bi „restrikcije na centar” podrazumevale da se građanima ponudi alternativan način prelaska sa jedne obale na drugu, što bez metroa i novog mosta nije moguće.

Izmene režima saobraćaja na autoputu

„Putevi Srbije” obaveštavaju da se radovi na 1.600 metara dugačkoj etapi 3 autoputa od pasarele „Soko salaš” (200 metara posle isključenja sa Aerodroma „Nikola Tesla”) ka Beogradu nastavljaju i da je za saobraćaj zatvorena desna kolovozna traka iz smera Šida. Zbog početka radova na etapi 4, od danas u 16 časova biće isključena još jedna deonica u istom smeru, čime će od pasarele „Soko salaš” biti zatvoreno 3.600 metara desne kolovozne trake ka Beogradu.

Od početka novih radova autobusko stajalište „Radio far” biće van funkcije. Po završetku radova na etapi 3 uspostaviće se privremeno stajalište 300 metara ispred postojeće stanice kod naselja Radio far. Biće takođe zatvoren priključak na autoput E-75 kod preduzeća „Autokomerc”, a u istom periodu stanovnici ovog naselja i zaposleni u obližnjim preduzećima moći će da koriste alternativnu saobraćajnicu od isključenja za „Ikarbus”, pored preduzeća „Limun” do naselja Radio far.

 

Izvor: www.politika.rs