Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Naš barjak na Temzi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Srpska zastava ovih dana se ponosno vijori ispod čuvenog "Tauer bridža" u Londonu. Brod "Nikola Tesla", kojim Branko Kresojević namerava da oplovi svet, kao prvi Srbin kojem će to poći za kormilom, za svega mesec dana stigao je iz Beograda - Dunavom, Rajnom, Majnom, Lamanšom, Temzom - do glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva

-Prava smo atrakcija, gde god da se pojavimo - „raportira“ nam kapetan Kresojević.
S njim smo na vezi još od 8. maja, kada je moderni plavi brod, za ovu avanturu opremljen i velikim jedrima, krenuo sa ušća Save u Dunav. U neizvesnost dugu bar pola godine i nekoliko hiljada nautičkih milja...
Put do Londona, gde je napravljen kraći odmor pre odlaska u Škotsku, kroz Loh Nes, do Islanda i Čikaga, nije bio lak. Samo do Frankfurta ima 1.767 kilometara. Do Rajne - 62 prevodnice. A to je veliki napor za posadu... Ipak, vreme je bilo veći problem.
- Kiša je padala od Novog Sada do Frankfurta. Bilo je toliko hladno da smo morali da uključujemo i grejanje - jadikuje iskusni moreplovac.

- Ipak, vredelo je. Kada smo prešli granicu kod Bezdana, svi mađarski carinici izašli su iz zgrade, da vide taj brod koji putuje čak do Amerike. Ma, ugošćavaju nas gde god da krenemo.
U Budimpešti je, tako, domaćin malobrojnoj posadi „Tesle“ bio rođeni Beograđanin Dušan Nedeljković. Sa njime na palubi, Branko je otplovio do Sentandreje, gde je brod privezan tik ispod naše saborne crkve. U tamošnjim restoranima, kaže, još ima i šopske salate, i srpske harmonike...
- Krenuli smo dalje, do Beča preko Bratislave, ali je najinteresantniji, ipak, bio Linc. Upoznali smo našeg sveštenika Dragana Mićića, koji je, zajedno sa našim ljudima, od katolika otkupio crkvu. Patrijarh Irinej će je osveštati 11. septembra.
Kiša nije prestajala ni kada je „Tesla“ 30. maja zaplovio iz Frankfurta ka Roterdamu.
- Plovidba Rajnom je u takvim uslovima prava mora, ponajviše zbog gustine saobraćaja. Iako mi idemo nizvodno, veliki brodovi imaju prednost. Ali, Rajna je jako brza, pa smo tih 550 kilometara do Roterdama prevalili za samo tri dana.
Prvi put, veliki jarboli podignuti su u Roterdamu. Tako se krenulo ka Engleskoj, pa u Temzu.
- U London smo uplovili u sredu uveče. Uz pomoć ljubaznih policajaca i šefa marine, ali i našu snalažljivost, vezali smo brod ispod samog „Tauer briddža“ - kaže Kresojević, koji i ne sumnja da će biti prvi čovek koji će pod srpskom zastavom - oploviti svet.

BROD
„NIKOLA Tesla“ je dugačak 18 metara, širok 5,5, ima dva motora „katerpilar“ po 285 konjskih snaga, a prima 5,5 tona goriva i tonu vode. Ugrađen je najsavremeniji radar, koji i na 60 kilometara opaža čamce i sante leda. Jarbol je visok čak 11,5 metara.

KONZULI
U FRANKFURTU, gde je „Tesla“ proveo tri dana, naši ljudi primetili su veliku srpsku zastavu. Glas je ubrzo stigao i do našeg konzula u tom nemačkom gradu, Biljane Jeftić. I u Diseldorfu je Branka Kresojevića ugostio srpski konzul, Vlada Ljubojević.