KADA ste jedan od najbogatijih ljudi na planeti, poput Romana Abramoviča (43), vlasnika FK Čelsi, onda s pravom očekujete da vaša nova superjahta, vredna 329 miliona funti, bude - savršena. Ali, brodograditelji nikako ne mogu da zadovolje potrebne standarde kvaliteta i zahteve ruskog multimilijardera, pa iako je prošlo već šest meseci od termina isporuke, najveća privatna jahta „Eklips“ i dalje stoji nedovršena u brodogradilištu u Hamburgu.

Jedan od glavnih problema su prejake vibracije motora jahte, zbog čega se tokom probne vožnje u Severnom moru razbilo džinovsko ogledalo na jednoj od devet paluba, ali i skupocene kristalne čaše koje je Abramovič specijalno naručio za svoje goste. Graditelji su na pogrešan deo palube postavili platforme za sletanje helikoptera, pa se nemačka kompanija i 11. najbogatiji čovek na svetu sada spore oko toga ko će platiti promenu lokacije heliodroma. Takođe, postoje problemi sa navigacionim sistemom i bojom zidova pojedinih paluba. Abramovič je izrazio negodovanje zbog kože leoparda i retkih gmizavaca kojima su obložene stolice i zidovi sobe za masažu. Zbog svega ovoga, nemačka kompanija koja je napravila jahtu sada će biti prisiljena da uloži dodatnih desetak miliona funti kako bi ispravila nedostatke.

Inače, Abramovič je jahtu „Eklips“ naručio pre četiri godine. Tačna dužina jahte je nepoznata, ali se veruje da je duža od 164 metra. Ima dva heliodroma, dva bazena (od kojih se jedan, kada se isprazni, pretvara u plesni podijum), prostoriju sa pomerajućim krovom idealnu za gledanje zvezdanog neba, 11 kabina za goste, tri glisera, podmornicu, radarski sistem sa protivraketnim i „antipaparaci“ štitom, pozlaćena stakla otporna na metke u Romanovom apartmanu, kao i specijalna bočna vrata kroz koja će vlasnik u luci ulaziti i izlaziti limuzinom. A da bi zaplovila, potrebna joj je posada od 70 ljudi. Kako stvari trenutno stoje, teško da će Abramovič ovog leta ploviti na svojoj superjahti.

 

Izvor: www.novosti.rs