Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Skelom preko Drine do njiva i livada u Srbiji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Meštani Janje, vlasnici oko 450 hektara obradivog zemljišta i šume na desnoj strani Drine, u Republici Srbiji, trebalo bi uskoro da dobiju dugo očekivani prelaz skelom preko Drine.

Naime, već pune dve decenije 384 vlasnika zemljišta na desnoj obali Drine muku muče sa prelaskom na drugu stranu, gde pokušavaju da obrade svoje njive. Dejtonskom plavom granicom njihova imanja odsečena su od naselja Janja. Zemljište katastarski pripada vlasnicima i opštini Bijeljina, odnosno mesnoj zajednici Janja, ali se nalazi na teritoriji susedne države. Svojevremeno su neki od vlasnika imanja na drugoj obali Drine i hapšeni, odnosno privođeni zbog ilegalnog prelaska granice čamcima. Mnoge njive su u međuvremenu pretvorene u šljunkare, šume su isečene.

Fahrudin Gruhonjić, predsednik Udruženja gtrađana „Janja”, kaže da je rešenje o otvaranju malograničnog prelaza skelom obezbeđeno početkom maja ove godine, a još nisu završene sve procedure za dobijanje saglasnosti za ovaj malogranični skelski prelaz od nadležnih organa u Srbiji.

- Problem je i nabavka skele koja bi trebalo da bude u nadležnosti MZ Janja. Zahtev smo prosledili nadležnim organima u BiH u aprilu prošle godine. Obezbedili smo i pismene saglasnosti opštine Bijeljina i Vodoprivrede RS. Nakon svih procedura, dobili smo rešenje za malogranični skelski prelaz. Granična policija je obaveštena o svemu. Ostaje nam sada samo da izaberemo preduzeće ili pojedinca koji bi nabavio skelu i registrovao se za obavljanje ove vrste saobraćaja. Najozbiljniju ponudu do sada dobili smo od Radenka Isakovića, koji već ima skelu na Savi, između Jamene u Sremu i Crnjelova u Semberiji - kaže Gruhonjić.

Huso Zečkanović, predsednik Saveta MZ Janja, kaže da su do sada imali tri ponude za obavljanje saobraćaja skelom preko Drine, ali su dve otpale i ostala je samo jedna.

- Pojavila se u međuvremenu i četvrta ponuda Udruženja demobilisanih boraca VRS „ Veteran”. U njihovoj ponudi je navedeno da bi nabavili svu neophodnu opremu i da bi zaposlili podjednak broj Srba i Bošnjaka. Od njih očekujemo i pismo namere, kako bismo o svemu mogli informisati Savet MZ Janja - kaže Zečkanović.

Odluku o izboru najpovoljnijeg prevoznika skelom preko Drine doneće Savet MZ Janja. Istovremeno, meštani ovog naselja očekuju od opštine da im pomogne pri nabavci skele, jer je lokalna zajednica i obavezna da održava puteve, mostove i prelaze da imanja stanovništva koje živi na ovom području. Nabavkom skele opština bi direktno pomogla povratničku populaciju, ali bi se ovaj problem mogao rešiti i uz pomoć nadležnih ministarstava u RS i BiH.

 

Izvor: www.blic.rs