Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kupači moraju da brinu sami o sebi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sezona kupanja praktično nije još ni počela, a nažalost, četiri dečaka i jedan mladić izgubili su živote u rekama i jezerima širom Srbije za samo četiri dana, od prošlog četvrtka do nedelje. Zastrašujući podatak poziva na oprez kako posetioce tako i sve zaposlene na kupalištima u gradu.

Četiri dečaka utopila su se na Dunavu kod Negotina, na Ibru nedaleko od Kraljeva i na Moravi u blizini Batočine, a nažalost ni na jednoj plaži kupanje nisu nadgledale spasilačke službe. Za razliku od većine plaža u Srbiji, u Beogradu uređena kupališta imaju spasioce, međutim, kako kažu nadležni, kupači pre svega moraju sami da brinu o sebi.

- Problem je što se mnogi ne pridržavaju uputstava spasilaca, pa tako plivaju izvan prostora obeleženog bovama, a neretko i preplivaju jezero sa jedne na drugu stranu. Nažalost, mi nemamo način kako da sankcionišemo takve ispade. Dešavalo se čak da roditelji sa malom decom odu skoro na sredinu Ade pa ih naši spasioci na skuterima vraćaju na obalu. Poseban problem predstavlja noćno kupanje jer je vidljivost tada smanjena, a i znatno manje ekipa imamo na terenu - priča Milan Ilić, izvršni direktor JP „Ada Ciganlija“ i dodaje da u udarnom terminu na jezeru dežura 50 spasilaca od čega četvorica na skuterima.

I ove sezone kupanje na Adi Ciganliji, Lidu i na svim otvorenim bazenima nadgledaće spasilačke ekipe, a komunikacija sa kupačima će se i dalje odvijati isključivo uz pomoć pištaljke.

- Neodgovorne plivače upozoravamo sa tri kratka zvižduka, ali se često prave ludi. Uglavnom, trudimo se da ispratimo svakog kupača kada uđe u vodu i već po prvim pokretima znamo kakav je plivač. Ako vidimo da loše pliva više ga nadziremo i upozoravamo da ne prelaze plićak. U slučaju neželjenih situacija dugačkim zviždukom dajemo kolegama znak da je neophodna untervencija - priča jedan od spasioca na Adi Ciganliji.

Na mnogim kupalištima u gradu Hitna pomoć ima mobilne ekipe i zbog toga lekari ove službe mole sugrađane da ne ulaze u vodu tamo gde ne postoji plaža i nema spasilaca.

- Najrizičnije je plivanje u rekama pošto je voda tekuća i podložna brojnim virovima. Zbog toga je bitno kupati se samo na uređenim kupalištima koja su obeležena i na kojima postoje dežurne ekipe spasilaca i lekara. Neophodno je da svaki posetilac plivališta preispita svoje zdravstveno stanje, pogotovo, na početku leta kada je temperatura vode skoro duplo manja u odnosu na temperaturu vazduha. Zato pre svakog ulaska u vodu kupači treba da odu pod tuš kako bi pripremili organizam za kupanje - priča Nada Macura iz Hitne pomoći.

Kako se ponašati na plivalištima
Saveti plivačima
- Ne ulazite u vodu ako ste hronični srčani bolesnici ili patite od epileptičnih napada
- Ne ulazite naglo u vodu, prvo pokvasite skočne zglobove, zglobove na šakama, potiljačni deo vrata i deo grudi oko srca.
- Ne skačite u vodu ako ne poznajete dno, može biti pliće nego što mislite ili na dnu može biti opasan predmet.
- Ne ulazite u vodu u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci
- Napravite pauzu nakon obilnog obroka, ne ulazite u vodu najmanje jedan sat.
- Ne udaljavajte se previše od obale, što dalje plivate, više se izlažete rizicima, naročito od nailaska čamca, skutera ili drugog plovila.
- Ne ulazite u vodu, odnosno odmah je napustite ako su na spasilačkim kulama istaknute crvene zastavice.
 

Saveti neplivačima
- Budite blizu spasioca, obavezno mu se javite pre ulaska u vodu.
- Budite oprezni sa vazdušnim dušekom i ostalim „pomagalima“ za održavanje na vodi, jer se najčešće radi o proizvodima koji nisu bezbednosno ispitani.
 

Saveti roditeljima
- Neprekidno nadgledajte dete dok je u vodi.
- Ne oslanjajte se na ostale koji su na kupalištu, lično nadgledajte decu.
- U slučaju opasnosti ne paničite, ostanite smireni, visoko podignite ruku i tražite pomoć.
- Ako je druga osoba u opasnosti, dobacite joj pogodan predmet (gumu, loptu...). Nikada ne prilazite osobi koja se panično utapa licem u lice i nikada mu ne pružajte ruku, već neki predmet koji može da uhvati. Odmah obavestite spasioce ili policiju.
- Ako vas uhvati vir, održavajte se na vodi i ne pokušavajte da isplivate pravolinijski od centra vira. Pustite da vas okrene dva-tri kruga, a onda snažno zaplivajte u pravcu kretanja vira.
- Ako naiđete na travu, ne paničite. Nastavite da plivate leđnim stilom, bez velikih i naglih pokreta. Ako se ipak upetljate, ne pokušavajte da se oslobodite na silu, već smireno i lagano skinite travu rukom.

 

Izvor: www.blic.rs