Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ništa od ruske luke na Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beloj Crkvi su neophodne investicije, ali ne i neozbiljni investitori, rekao je predsednik opštine Bela Crkva Željko Crnogorac, pre nego što su odbornici u lokalnom parlamentu odlučili da, na osnovu informacija iz trgovinskog predstavništva Rusije, prekinu saradnju sa ruskim preduzećem "Karavan".

Pre pet godina Belu Crkvu je posetila delegacija iz ruskog grada Kemerova u nameri, kako su rekli, da gradeći luku na Dunavu kod Stare Palanke pomognu razvoj jedne od siromašnijih opština u Srbiji, i time joj se oduže za pomoć koju je pružila ruskim emigrantima posle Oktobarske revolucije. Godinu dana kasnije tadašnji predsednik opštine, Boris Đurđev i Jevgenij Mihaljev direktor preduzeća ZAO „Karavan“ iz Kemerova, potpisali su Saglasnost o osnovama trgovinsko-ekonomske i naučno-tehničke saradnje, dogovor o arendnim odnosima i protokol. Opština Bela Crkva obavestila je 2007. godine rusku stranu da prihvata „Predlog lučko-industrijsko-turističke zone“ i započete su neke aktivnosti. Sve je stalo 2008. godine.


U nameri da priču pomeri sa mrtve tačke, odbornička grupa Pokreta Vršačka regija - evropska regija - za Belu Crkvu podnela je zahtev za sazivanje Skupštine opštine na kojoj bi se razmatrao ovaj problem. Predsednik Opštine Željko Crnogorac oformio je komisiju koju su činili predsednik SO Šiman Irović, rukovodilac tima za razvoj Vojislav Stevanović i bivši predsednik opštine Đurđev. Zadatak im je bio da posete rusko predstavništvo za trgovinu i saznaju više o preduzeću „Karavan“ iz Kemerova.

Đurđev je rekao da je informacija koju su dobili bila presudna da se od dalje saradnje sa ovim preduzećem odustane, ali nije želeo javno da je saopšti. On je rekao samo da je bila dovoljna da se, uopšte, promeni način rada sa zainteresovanim investitorima. Stevanović je najavio da će uskoro biti raspisan javni poziv investitorima zainteresovanim za lokacije na Dunavu ili jezerima, sa strogo propisanim uslovima učešća.

 

Izvor: www.blic.rs