Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Džinovski komarci masovno ujedaju Nišlije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Hitnoj pomoći masovno se javljaju Nišlije sa velikim otocima koje je izazvao ujed nepoznatog insekta. Lekari sumnjaju da je reč o vrsti komarca koja je mutirala

 

NIŠ - Do sada neviđena „čudovišta“ masovno ujedaju Nišlije.
Dr Dragomir Ilić, hirurg u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Nišu, kaže da je u proteklih mesec dana u svojim smenama zbrinuo oko 300 pacijenata s čudnom kliničkom slikom.

- Ljudi dolaze tek uveče. Dežuram svake pete noći, a za prošlu smenu, od 19 do 23 sati, javilo se pedesetak pacijenata sa takvim ujedima. Oni kažu da su samo osetili peckanje, a da je tek posle nekoliko sati došlo do otoka, a pojavilo se i crvenilo, pečati prečnika od pet do sedam-osam centimetara. Uz to, otečeno mesto sve jače svrbi, zbog mnogo češanja dolazi i do upale, a svaki pacijent obično ima desetak i više takvih uboda. Svi oni kažu da su šetali u prirodi, pored reka, u travi! Ujedi su uglavnom na potkolenici, koja je upaljena. Imali smo ujede insekata sa alergijskom reakcijom i ranijih godina, ali ne sa ovakvom kliničkom slikom - kaže dr Ilić.

On napominje da pacijenti odmah dobijaju terapiju protiv alergije i upale, ali da se obavezno uključuju i antibiotici. Niko ne može sa sigurnošću da kaže kakav je to insekt koji vreba u travi, jer do sada niko nije uspeo da ga uhvati i eventualno donese nekom stručnjaku.

- Mi ne možemo da kažemo koji su to insekti, jer ih nismo ni videli, ali s obzirom na ono što pričaju pacijenti, možemo samo da pretpostavimo ili nagađamo da je reč o nekoj vrsti komaraca s mutacijom - kaže dr Ilić i napominje da se, s obzirom na veći broj ujeda na svakom pacijentu, isto tako može pretpostaviti da ti insekti idu u roju.

Izvor: www.kurir-info.rs