Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Jezerska voda (ponovo) rizična za kupanje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Subotica - Na jezeru Palić ovog vikenda je, po tradiciji dugoj više decenija, svečano otvorena sezona kupanja. Taj čin je obično označavao početak gužvi na obalama i u jezeru, ponajviše na čuvenom Ženskom štrandu, gde se u udobnim ležaljkama moglo sunčati, ili pak sedeti pod suncobranima i uz piće, uživati u pogledu na panonsko more.

 

 

Ovog puta ni reč svečano nije imala isto značenje budući da je sezona kupanja počela uz oblake, kišu i temperaturu koja više priliči jeseni. A na uživanje u brčkanju u jezeru očito će pasionirani kupači morati još da pričekaju i zbog drugog, mnogo ozbiljnijeg razloga.

Poslednje zvanično saopštenje iz uprave Parka Palić kaže da voda u jezeru sadrži izvesne bakterije koje „predstavljaju zdravstveni rizik za kupanje“, te se ono do daljnjeg ne preporučuje. Gradski Zavod za javno zdravlje je obećao da će svake dve nedelje ispitivati uzorke jezerske vode i obaveštavati javnost o tome, mada je to slaba uteha kupačima i turistima koji će možda doći.

Inače, sve ostalo je bilo spremno za proglašenje leta na Paliću - uređene obale, negovana trava, peščane plaže spremne za goste, voda uz pomoć ronilaca očišćena od svih bačenih predmeta u jezero. Jedino kupača nije bilo. Možda, ipak, samo zbog lošeg vremena, jer priča o zagađenosti jezerske vode traje već duže vreme, zbog čega je i protekla sezona prošla u stalnim upozorenjima o rizičnom kupanju. Kupača je, međutim, ipak bilo uprkos zabranama. A table sa upozorenjima su i ove godine istaknute na obali jezera, uprkos angažovanju instituta „Jaroslav Černi“ na poslu oko revitalizacije jezera. Taj prosek je očito dug, ali koliko će trajati, bar kada je u pitanju bezbedno kupanje, niko još izričito nije rekao. Poslednje zvanične najave govore da će čim proradi kanal Tisa - Palić i bude dovedena sveža voda u jezero, kupači moći da i da zaplivaju. To bi moglo biti za desetak dana, do dve nedelje. Ukoliko se ta obećanja zaista realizuju, sveža i čista voda će stići taman na vreme, kada prođe još jedna najavljena serija jesenjih kiša.

 

Izvor: www.danas.rs