Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vodostaj koči ”pontonac”

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Visok nivo Dunava usled obilnih kiša usporava uklanjanje ostataka mosta na baržama. Posao vredan 20 miliona dinara trebalo bi da počne kada se Dunav povuče

UKLANjANjE ostataka mosta na baržama, popularnog ”pontonca”, počeće čim to vodostaj Dunava dozvoli, ističu u JP ”Zavod za izgradnju grada”. Stekli su se, kako objašnjava Aleksandar Kocan, rukovodilac službe za realizaciju svih investicija, svi uslovi da se počne ovaj posao, koji bi trebalo da uradi ”Mostogradnja” iz Beograda.

Most na baržama, podsećamo, prvi je premostio Dunav u Novom Sadu, posle bombardovanja 1999. godine. Uklonjen je pre četiri i po godine, ali, na obalama su ostale po dve barže, a takođe i prelazni mostovi, koji su povezivali obalu i most. ZIG, Gradska uprava za saobraćaj i puteve i JKP ”Put” našli su način da se ovom poslu efikasno pristupi.

- U pitanju je posao koji je vredan 20 miliona dinara i trebalo bi da bude završen za 25 radnih dana - navodi Kocan. - Da bi on počeo, međutim, neophodno je da se do ostataka mosta doveze plovna dizalica ”Miljacka”, najveća u Srbiji, kojom bi, sa vode trebalo da se uklanjaju delovi prilaznih mostova. Problem je u tome što zbog visokog nivoa Dunava, dizalica ne sme da plovi, odnosno, ne može da prođe ispod nižih mostova. Stručnjaci očekuju da će Dunav početi značajnije da opada posle 28. juna, tako da nam ne preostaje samo da čekamo.

Uloga dizalice je, kako objašnjava Kocan, izuzetno značajna, jer se samo s njom mogu uklanjati delovi prilaznih mostova, koji su napravljeni od čelika i betona.

- Oba prilazna mosta teška su 400 tona - kaže Kocan. - Znači, na svakoj obali imamo po 200 tona čelika i betona, koje moramo da isečemo i utovarimo na kamione. Tek kada to završimo, moći ćemo da oslobodimo preostale dve barže i da ih predamo firmi ”Heroj Pinki”, čije su vlasništvo.

Kocan ističe da će, kada se barže uklone, biti privedeni kraju i radovi na parternom uređenju Keja žrtava racije.

- Svi radovi trebalo bi da se završe do kraja avgusta - kaže Kocan. - Kada se barže uklone, ”Vode Vojvodine” će uraditi svoj deo posla, odnosno, povisiće i na tom delu bedem koji Novi Sad čuva od poplava, a mi ćemo napraviti šetačku, biciklističku i trim stazu, a takođe, uradićemo i hortikulturni deo uređenja tog dela.

OTPAD

U PLANU je, navodi Kocan, i da se otpad, koji se nagomilao oko barži, očisti pre njihovog definitivnog uklanjanja, a i same barže, iz kojih su počeli da rastu trska i ševar, trebalo bi da budu očišćene.

UREĐENjE

PARTERNO uređenje mogli smo da uradimo i pre uklanjanja barži - kaže Kocan.

- To, međutim, nismo želeli da radimo, jer bi kamioni, teški i više od 20 tona, uništili sve što smo uradili, pa bismo isti posao morali da radimo dva puta.

 

Izvor: www.novosti.rs