Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Na Dan Dunava istaknut značaj reke

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - U Srbiji je obeležen međunarodni dan Dunava

Brojnim aktivnostima, obrazovnim i zabavnim programom, javnosti je skrenuta pažnja na opasnost koju nosi nemaran odnos prema reci.

Učesnici ističu da je veoma važno da se podigne svest građana o značaju Dunava za život i budućnost miliona ljudi koji žive u njegovom slivu.

Dan Dunava obeležen je na Zemunskom keju, sa ciljem da se podigne svest o očuvanju reka kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa.

“Voda je izvor života, voda je preduslov za postojanje svih nas i u tom smislu je i naša odgovornost da kompanije koje koriste vodu za svoje proizvode, takođe radi i podiže svest o važnosti očuvanja voda”, kaže Milica Stefanović iz kompanije “Koka-kola”.

U okviru Centralne proslave Dana Dunava, umetnici su na Zemunskom keju naslikali reku Dunav kroz našu zemlju od Bezdana do Kladova. Predstavljena su zaštićena područja i zaštićene biljne i životinjske vrste.

Zbog uništavanja prirodnog staništa, beli lokvanj se nalazi pred istrebljenjem. Vrsta je nestala sa Ratnog ostrva kada je tamo u jednom periodu nestalo osnovnih uslova za život, vode i kiseonika, bez kojih ova biljka ne može da živi. Sada je strogo zaštićena vrsta flore Srbije.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom ”Aktivni za reke“, organizovane su brojne edukativne radionice u Beogradu i u 16 podunavskih gradova širom Srbije koje su posvećene očuvanju dunavskog sliva.

“Dunav nije ugrožen s obzirom na to da u njemu opstaje veliki broj u životinjskih i biljnih vrsta i mogu se pohvaliti da u Srbiji za razliku od drugih podunavskih zemalja mi se na nekim mestima , tj plažama gradova koji leže na obali Dunava, možemo kupati i možemo jesti ribu iz plavog Dunava”, kaže Milica Milenković iz Republičke direkcije za vode.

Dan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav.

 

Izvor: www.b92.net