Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ispuštanje vode usporilo brodove

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kladovo - Nakon što je zbog visokog vodostaja ispuštena voda iz Đerdapskog jezera, kretanje brodova Dunavom je znatno usporeno.

 

Naime, ispuštanje vode je, osim pada vodostoja, prouzrokovalo i ubrzanje matice reke, pa postoji opasnost da kapetani izgube kontrolu nad brodom.

Zbog obilnih padavina i porasta vodostaja na Dunavu u gotovo čitavoj Evropi hidroelektrana “Đerdap I” morala je da otvori sva prelivna polja i ispusti vodu Đerdapskog jezera kako bi prihvatila onu koja tek dolazi.

To je izazvalo pad vodostaja na delu Dunava od Đerdapa do Golupca, i do 12 metara, što je stvorilo velike probleme u plovidbi koja je, osim što je u takvim uslovima 4 puta skuplja, i veoma opasna.

Umesto za 10 sati koliko je potrebno da se brodom pređe 100 kilometara plovnog puta od “Đerdapa I” do Golupca, već više od mesec dana kapetani brodova putuju i po nekoliko nedelja.

Na pojedinim delovim reke maksimalna brzina kojom se plovi uzvodno je samo 300 metara na sat što plovidbu čini neisplativom.

Ovakva situacija je nastala zbog toga što je HE “Derdap I” morala da otvori sva prelivna polja kako bi u Đerdapsko jezero prihvatila velike količine vode koje zbog obilnih padavina, iz Evrope pristižu Dunavom.

To je, osim pada vodostaja, prouzrokovalo i ubrzanje matice reke. Najveća opasnost je u Velikom i Malom Kazanu gde je Dunav najuži i najbrži, pa postoji realna opasnost da kapetani izgube kontrolu nad brodom, da dođe do udara u stene i potapanja broda.

Da bi ovaj problem bio rešen potrebno je da se za istim stolom nađu predstavnici nadležnih lučkih kapetanija, srpsko-rumunske komisije Đerdapa, Ministarstva za infrastrukturu, a prvi korak učinili su predstavnici Direkcije za unutrašnje plovne puteve.

Zanimljivo je da rešenje za ovaj problem postoji. Pre izgradnje hidroelektrane “Đerdap I”, plovidba je u ovakvim uslovima bila organizovana pomoću lokomotivne vuče, ili brodova tegljača kojima su upravljali specijalno obučeni kapetani navigatori.

Ovi brodovi su pomoću specijalnih vučnih sajli pomagali brodovima da lakše i bezbednije prođu kritične delove plovnog puta.

 

Izvor: www.b92.net