Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Uništene mreže na Dan Dunava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Čuvarska služba Nacionalnog parka "Fruška gora" zaplenila od ibokradica 1.025 mreža

Novi Sad – Povodom Međunarodnog dana Dunava, na keju u Novom Sadu započela je manifestacija „Fruškogorski letnji karavan“. Početak je obeležen uništavanjem ribarskih mreža zaplenjenih od ribokradica i predstavljanjem eko-bilborda na kojem se promoviše 11 zaštićenih prirodnih dobara u Vojvodini.

„Karavan” organizuje Nacionalni park „Fruška gora“ u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine i opštinama Sremski Karlovci, Irig, Sremska Mitrovica i Beočin.

– Poslednjih meseci preuzeli smo većinu nadležnosti u zaštiti ribljeg fonda. Organizovana je pokrajinska inspekcija, imamo odgovarajuća sredstva, i nadamo se da ćemo uz pomoć dobrih partnera, kao što su Nacionalni park „Fruška gora“, grad Novi Sad i drugi korisnici ribolovnih voda, uspeti da očuvamo našu riblju faunu. Naravno, ljudi će i nadalje moći da uživaju u pecanju, ali će to raditi na održivi način – izjavio je pokrajinski sekretar dr Slobodan Puzović.

On je istakao da je set propisa u oblasti zaštite životne sredine, donetih lane, stvorio uslove da pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine kontroliše zagađivače, propisuje mere za ugrađivanje potrebnih filtera i sprečava akcidentno zagađenje voda i pomor ribe, kojeg još uvek ima, ali u znatno manjoj meri u odnosu na prethodne godine.

Direktor Nacionalnog parka „Fruška gora“ Slobodan Antonić je rekao da se ovo javno preduzeće bavi zaštitom ribljeg fonda na delu Dunava od mosta kod  Bačke Palanke do mosta kod Beške. Ribočuvarska služba u prethodnom periodu je zaplenila i juče na keju u Novom Sadu uništila 1.025 ribarskih mreža, ukupne dužine od preko 35 kilometara.

 

Izvor: www.politika.rs