Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Holanđani pune jedra

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio program pomoći domaćoj brodohradnji. Holanđani su među najvećim kupcima brodova iz Srbije.

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je u četvrtak nov vladin program za podršku domaćoj brodogradnji koji podrazumeva sufinansiranje proizvodnje u srpskim brodogradilištima koja imaju zaključene izvozne ugovore. Holandija je jedan od najvećih kupaca brodova proizvedenih u Srbiji.

Dinkić, koji boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Holandiji, održao je niz sastanaka sa najvećim holandskim investitorima i tom prilikom ih pozvao da investiraju u Srbiji. Na skupovima dve najjače privredne komore Holandije, u Hagu i Roterdamu, Dinkić je predstavio prednosti ulaganja u našu zemlju, a holandske kompanije izrazile su poseban interes za saradnju sa Srbijom u oblasti brodogradnje, proizvodnje autobusa i kamiona, kao i u oblasti energetike i poljoprivrede.

- Najveće kompanije iz oblasti brodogradnje su zainteresovane da u srpskim brodogradilištima grade brodove za holandsko i svetsko tržište i Vlada će doneti jedan poseban program u cilju da pospešimo tu proizvodnju, jer je to izvozno orijentisan sektor srpske privrede - rekao je Dinkić i naveo da se najveći deo izvoza Srbije u Holandiju, oko 50 miliona evra, ostvaruje upravo po osnovu izvoza brodova. On je naveo i da je bilo reči o mogućnosti da se u Srbiji ne rade samo trupovi brodova, već i da se opremaju kompletni brodovi elektronikom.

 

Izvor: www.novosti.rs