Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kupanje na Lidu tek sledeće godine

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kupanja na beogradskoj plaži Lido neće biti ni ove godine jer je kupalište mesecima pod vodom. Kada se voda povuče, a plaža izroni, počinje čišćenje, koje bi moglo da traje nedeljama

 

Međutim, pontonski most biće postavljen ubrzo. Osim poplava, dugogodišnji problem kupališta je i stabilno snabdevanje strujom i vodom, a jedino održivo rešenje je bušenje rečnog dna.

Ugovor sa Vojskom o postavljanju pontonskog mosta je potpisan i, prema rečima Branislava Prostrana, predsednika opštine Zemun, vredi sedam miliona dinara. Naredni korak je pronalaženje preduzetnika ili kompanije koja bi na sebe preuzela brigu o plaži kako bi spremni dočekali bar naredno leto.

Za sada jedini način da se stigne do Velikog ratnog ostrva i do plaže Lido, jeste da vas sa desne obale Dunava čamcem preveze neki od lokalnih alasa. Naravno, ukoliko na raspolaganju nemate sopstveno plovilo.

Cena se uglavnom utvrđuje po dogovoru, ali posetioci trenutno nemaju puno toga na raspolaganju, budući da je plaža gotovo potpuno poplavljena. Opštinski čelnici najavili su i da će, nakon što bude postavljen pontonski most, na Lidu biti instalirani tuševi i drugi osnovna infrastruktura.

"Ne može se više raditi tako da se Lido sređuje samo leti, a da se potom napušta. Mi želimo da angažujemo nekog ko će održavati plažu i voditi računa o njenim sadržajima, a koji bi u isto vreme imao i sopstveni finansijski interes za tako nešto. Za sada je teško izvodljivo osnivanje javnog preduzeće, poput onog na Adi Ciganliji, jer se zbog ekonomske krize svuda ide na štednju, pa bi takav potez mogao da bude pogrešno protumačen", objašnjava Prostran.

On uz to dodaje i da će opštinske vlasti učiniti sve da bi ova plaža dobila mesto kakvo zaslužuje.

"Lido treba da bude bolji od Ade! Jedno rešenje je da se prednji deo ostrva podigne na viši nivo od sadašnjeg kako reka ne bi mogla da ga poplavi. To bi, prema procenama, koštalo oko 150 miliona dinara. Drugo rešenje je da se sadašnji i budući objekti postave na stubove. Do sledeće sezone ćemo odlučiti šta da uradimo, pošto je sada kasno za obimne radove", rekao je Prostran.

Prelazno rešenje za zapušteni Lido moglo bi da bude provlačenje kablova za električnu energiju i vodovodne cevi, a predsednik opštine Zemun Branislav Prostran kaže da će do sledeće godine Lido dočekati stabilno snabdevanje strujom.

"Do sada je nekoliko puta pokušavano sa vodovima na dnu reke. Međutim, dešavalo se da sa nekog broda spuste sidro i preseku ih. Nije to ništa novo, ti problemi postoje već pedeset godina. Mi smo razmišljali o bušenju rečnog dna, čime bi bio obezbeđen pravi osnov za postavljanje kablova, ali je taj projekat veoma skup, koštao bi više od 30 miliona dinara, a vrlo je moguće da ćemo potrebnu opremu morati da dopremimo iz inostranstva. Bez obzira na sve, uradićemo to", ističe Prostran.

Da je provlačenje kablova ispod rečnog dna najbolje rešenje smatra i Marko Stojanović, direktor Uprave za energetiku. On, međutim, ističe da je za to neophodan dobro razrađen ekonomski proračun.

"Ako se to uradi, treba osmisliti i način kako da se vrate uložena sredstva. To znači da ne sme da ostane samo na tome da Lido dobije stabilno snabdevanje strujom i vodom, već da se gleda unapred i tamo napravi takva ponuda koja će moći da bude isplativa za one koji bi preduzeli tako velike investicije", smatra Stojanović.

Izvor: www.mondo.rs