Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Na Savi skobalj, smuđ na Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Savi kod novobeogradskih blokova peca se skobalj, ali som još nije proradio - na rovca je uhvaćeno svega nekoliko komada. Na kanalima Galovica i Petrac radile su sitnija bela riba i babuška

Na Dunavu je početkom nedelje počeo da se javlja smuđ, na voblere i silikonce. Iako ova reka opada, većina mesta nizvodno od grada je i dalje nepristupačna. Na keju u Vinči riba slabo radi, a pecanje otežava dosadni „peš„. Ispod i iznad Ritopeka je teško naći dobro mesto, dok ulove čine retka babuška, sitnija bela riba, poneka štuka i smuđ na granici mere, koji se uz obalu lovio na tvistere i muvanje.

Na Savi kod Obrenovca zbog velike vode gotovo da nije bilo ribolovaca, a na okolnim kanalima je bilo ulova babuške, na crviće. Na hlebnu ružu se mogao dobiti i poneki šaran do tri kilograma, ali grabljivice nisu bile aktivne.

Na Jarčini kod Progara se peca babuška, ali samo kada pumpa ne radi. Ribolov u progarskom zimovniku i na Savi kod Boljevaca nije moguć zbog visokog vodostaja. Na kanalima između nasipa i ribnjaka beležimo mršave ulove. Na komercijalnom reviru „Živača" na plovak se dobija babuška, dok je šaran posle dužeg zatišja proradio tek minulog vikenda. I komercijalni revir u Bečmenu daje šarana. Na „dvojci", gde se sva riba vraća, ova riba se pecala sa promenljivim uspehom, a na „trojci" se, pored babuške, lovila i štuka do pet kilograma! Sa Tvrdenjave kod Surčina stižu informacije o ulovima babuške, koja je aktivna rano ujutru i predveče.

Ni kod Pančeva ribolov sa obale nije moguć, ali se iz čamaca uhvati poneka babuška, a predveče se javlja i som oko mere. Visok vodostaj odgovara jedino ribokradicama. U nedavnom pomoru ribe kod Pančeva stradalo je nekoliko tona ribe, a stručnjaci tvrde da je do katastrofe došlo zbog nedostatka kiseonika.

Mršavo je i na terenima u Pančevačkom ritu - jedino Kišvara i kanal sa desne strane Zrenjaninskog puta daju solidne ulove babuške. Na Opovačkom dunavcu dobijaju se poneka krupnija babuška i cverglan, kog ovde ima u izobilju. Ribolov na Karašu nije moguć zbog velikog vodostaja. Na Markovačkom jezeru kraj Mladenovca pecaju se sitna deverika, pokoja babuška i cverglan.

NAJEZDA KOMARACA

Toplo i vlažno vreme odgovara komarcima, pa sa mnogih terena stižu informacije o najezdi ovih insekata, a najgore je na doskora poplavljenim područjima na Tamišu i vangradskim delovima Save i Dunava. Na takve revire ne treba kretati bez proverenih hemijskih sredstava.

 

Izvor: www.pressonline.rs