Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Naši pustolovi čekali Nesi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kapetan Branko Kresojević, prvi Srbin koji želi da oplovi svet, stigao do Farskih ostrva. Posada preplovila čuveni Loh Nes

KAPETAN Branko Kresojević, prvi Srbin koji želi da oplovi svet, svojim brodom “Nikola Tesla” stigao je na Farska Ostrva.

Srpski pustolovi su od sredine juna, kada je “Tesla” krenuo iz Londona, plovili preko čuvenog Loh Nesa, škotskih kanala, borili se sa olujom na Atlantiku, posetili pivare i fabrike viskija, zaustavili saobraćaj na Farskim Ostrvima, a gotovo u svakom gradu - sasvim slučajno - upoznavali ljude s naših prostora...

Iz Toršavna, gde posada čeka lepše vreme, kako bi krenuli na Island i Grenland, Branko je “Novostima” poslao isečke iz brodskog dnevnika.

JUG ENGLESKE: Iz Londona smo isplovili nazad ka Lamanšu. Lepo vreme nas je pratilo sve to luke Pul, blizu Bornmuta. Dobili smo vez odmah kod čuvenog brodogradilišta “Sansiker”.

U Bornmutu nas je ugostila jedna Beograđanka, Svetlana Milićević, iz beogradskog Južnog bulevara, udata je za Škota Aleksa. Žive na jugu Engleske, u prekrasnoj kući nadomak terena za golf, sa dva sinčića koji govore i srpski i engleski.

DABLIN: Punih 28 sati trebalo nam je da prevalimo 400 kilometara od Kornvola do Dablina. Muke su nam zadavali vetar u pramac i veliki talasi. Tukli su direktno u brod, ali smo sledećeg dana, ipak, uspeli da se dokopamo Dablina.

U glavnom gradu Republike Irske ponašali smo se kao pravi turisti. Prvo Triniti koledž, i najlepša biblioteka, pa Hristova crkva u gotskom stilu i katedrala Sent Patrika. Naoružali smo se fotoaparatima i kamerama, ali - slikanja nema.

Nešto kasnije, u pešačkoj zoni smo malo glasnije pričali, kada se iz mase sveta začulo gromko “Dobar dan!”. Bio je to Zemunac Ivica Krpešić, avio-mehaničar koji je napustio “Jat” i došao ovde da radi.

ŠKOTSKA: Od Dablina, preko Belfasta i zelene obale Irske, plovimo za Škotsku. Dan je lep, plovi se između ostrva. Kod Fort Vilijamsa počinje, kažu, najlepši i najinteresantniji kanal na svetu, Kaledonija.

U 19. veku arhitekta Tomas Telford projektovao je i sagradio kanal kroz celu Škotsku, povezujući nekoliko dugačkih jezera, među kojima i Lok Nes. Na prevodnici smo upoznali Miroslava Dobrotu, čiji je otac otišao 1952. iz Jugoslavije. Sada Miroslav, penzionisani profesor, obilazi sa suprugom Škotsku.

Zanoćili smo baš na Loh Nesu, ali je spavanje bilo malo neprijatno. Kako i ne bi, kada svi ovde pričaju da je negde ispod nas, u dubokim vodama, čudovište Nesi...

FARSKA OSTRVA: Kada smo krenuli ka Farskim Ostrvima, vetar se pojačao. Na Atlantiku, jugo nam je duvao pravo u krmu. Tokom noći, jačina se pojačala do osam bofora, a auto-pilot jedva držao kurs.

Po kiši i vetru, obučeni u zimsku odeću, posle 32 časa plovidbe, uplovili smo u Toršavn, glavni grad ove države. Sve je ovde interesantno, vezani smo odmah ispod njihovog parlamenta. Zvuči opasno, ali to su samo tri drvene kuće, pokrivene travom.

Dok čekamo da dođu lepši dani i da nastavimo plovidbu prema Islandu i Grenlandu, družimo se sa malom kolonijom srpskih fudbalera koji ovde igraju i žive sa svojim familijama.

Milan Činburović, trener iz Kragujevca, Dimitrije Janković, centarhalf iz Gnjilana, Milan Kulić, centarfor iz Beograda...

Inače smo prava atrakcija, i brod i naša zastava. Ljudi nam prilaze, raspituju se ko smo i šta smo, a automobili toliko zastajkuju da smo i saobraćaj poremetili.

DALMATINAC U INVERNESU

U MARINI u gradu Invernesu duvao je jak vetar i mučili smo se da pristanemo, kada je iz kola izlazi čovek i povikao “Bacite mi konopac”. Bio sam u šoku. Kada smo pristali, kazao mi je da je iz Metkovića. Zove se Marko Sršen i oženjen je Škotlanđankom. Došli smo mu kao melem na nostalgiju, jer zbog velike udaljenosti ne ide često u svoju Dalmaciju... Pomogao nam je mnogo, prebacio kupljene namirnice, i sredio da povoljno kupimo gorivo.

“TITANIK”
U ČUVENOM brodogradilištu u Belfastu nalazi se i zgrada gde je projektovan i izgrađen “Titanik”. Pored nje gradi se ogroman spomenik koji podseća na brod. Ovde će, kažu nam, biti memorijalni centar, a otvaranje je zakazano za 2012, na stotu godišnjicu tragedije velikog broda.

 

Izvor: www.novosti.rs