Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Mračno ispod „Pančevca“ i Starog savskog mosta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nije lako ploviti noću beogradskim rekama između ostalog i zbog toga što su plovni prolazi ispod Pančevačkog i Savskog mosta mračni.

 

Lučka kapetanija poslala je dopis Direkciji za puteve Beograda da se hitno osvetli plovni prolaz ispod Savskog mosta, jer su se reflektori pokvarili.

Osim očajnog dekorativnog osvetljenja, iskusni kapetani kažu da je i prolaz ispod Starog savskog mosta mosta postao problem jer je suviše mračan. Sva je sreća pa Sava u ovom svom delu nije toliko „opterećena“ brodovima. Noću prođe najviše pet - šest brodova, turističkih i teretnih, ponekad za ceo dan ne prođe ni toliko. Međutim, kapetani koji svake večeri plove beogradskim rekama poručuju da bi sve prolaze ispod mostova, zbog preglednosti, ipak trebalo bolje osvetliti.


- Na Starom savskom mostu nedostaje dobro osvetljenje plovnog prolaza. Već nekoliko dana ne rade reflektori sa bokova koji bacaju svetlo na prolaz. Slabo osvetljenje ne smeta nama koji svake večeri tuda prolazimo, ali nekom ko nije toliko iskusan može da bude problem. Kad nema osvetljenja treba obratiti pažnju na tablu koja označava plovni prolaz, ali i ona se ne vidi kad je magla ili sumaglica - objašnjava kapetan Šefik Sinanović, koji je na brodu više od 30 godina.

Kad nema osvetljenja najbezbednije je na brodovima koji imaju radare, pričaju kapetani. Ko vozi takav brod na ekranu mu piše koliko je plovilo udaljeno od obale, gde su prepreke i slično. Međutim, mnoga plovila kod nas nisu opremljena savremenom tehnikom.


- Mi imamo svoje parametre i radare na brodu, pa se tačno zna na koliko metara od obale se plovi. Ipak, smeta to što Pančevac nije osvetljen. Bile su nekakve bove ispod mosta jedno vreme, koje su označavale stubove mosta, ali su one skinute zbog visokog vodostaja pa je prolaz u potpunom mraku. Noć je velika prepreka za plovidbu. Pre nego što se pođe u noćnu plovodbu trebalo bi upoznati reku preko dana, proći je više puta - kaže Miroslav Savić, kapetan broda Sirona.
Ko bi bio odgovoran da, na primer, brod udari u stub mosta zato što taj stub nije bio adekvatno osvetljen? Na ovo pitanje nadležni izbegavaju da daju odgovor. Stari savski most održava Direkcija za puteve Beograda.


- Lučka kapetanija nam je poslala dopis da Stari savski most treba da bude bolje osvetljen, ali od njih nismo dobili nikakav konkretan predlog kako to treba da se uradi. Ko zna da vozi brod, sigurno neće naleteti na stub mosta. Verovatno ćemo postaviti svetleće bove, ali ponavljam, još čekamo predlog Lučke kapetanije - poručuje Ivana Vuletić, direktor Direkcije za puteve.


Prema ocenama kapetana beogradskih brodova noću najbolje svetli Brankov most, ali i tu ima nelogičnosti.


- Svi mostovi bi trebali da budu osvetljeni. Primera radi, krajnje je nelogično to što je Brankov most najbolje osvetljen jer on nema stubove u vodi. Savski most i Pančevac imaju stubove, a loše su osvetljeni - kaže kapetan Šefik Sinanović.

Ko je nadležan za Pančevac?
Kada je reč o osvetljenju, situacija je očajna na Pančevačkom mostu. Pančevac ne svetli uopšte od kako je napravljen, a tako će biti sve dok se nadležni ne dogovore ko je odgovoran za stanje u kom se most nalazi i dok neko od njih ne bude rešio da reaguje. JP „Putevi Srbije“ prebacuju odgovornost na Grad Beograd i Železnice Srbije, Grad Beograd na „Puteve Srbije“ i Železnicu i tako u krug.

 

Izvor: www.blic.rs