Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ne zaboravite tuširanje na Štrandu i bazenu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kontrole vode na Štrandu pokazale su da se ne preporučuje kupanje ljudima osetljivog zdravlja, dok se ostalima savetuju određene mere opreza

Kvalitet vode na Štrandu proverava se svakodnevno, a na ostalim kupalištima na Dunavu jednom nedeljno.

Načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju, Milka Popović, ističe da je posle kupanja u Dunavu obavezno tuširanje. "Tuširanje je obavezno, a za osobe koje su osetljivije kože i zdravlja, kao i za vrlo malu decu, ne preporučuje se kupanje", rekla je Popovićeva za Radio 021.

Prema njenim rečima, ispravnost vode na dunavskim kupalištima je promenljiva, a na nju utiču faktori poput domaćeg i prekograničnog zagađenja, kao i vodostaj reke.

Bazen čist koliko i kupači

Voda na bazenima je bezbedna za kupanje, a njena ispravnost se kontroliše tri puta nedeljno. Kako kaže Milka Popović, da bi se dobar kvalitet održao, potrebno je pre i posle svakog kupanja istuširati se i proći kroz dezinfekcionu barijeru. Takođe, veoma je bitno da posetioci bazena za obavljanje fizioloških potreba ne koriste bazene, već dostupne toalete.

"Vrlo često, uzrok neispravnosti bazenske vode je upravo prisustvo onih indikatora koji ukazuju na lošu kulturu korisnika bazena", upozorila je načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju.

 

Izvor: www.24sata.rs