Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Traže mesto za „groblje brodova“

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Po svemu sudeći, napušteni splavovi, šlepovi i olupine ni ovog leta neća biti uklonjeni sa gradskih obala. Mnogobrojne institucije tvrde da gomila gvožđa i lima u reci nije njihova nadležnost.

 

Ipak, svi su saglasni u tome da treba sačekati konkurs za dodelu mesta splavovima, kojim će biti određena i mesta za odlaganje olupina. Do tada, one ostaju da ruže izgled reka.

Duž beogradske obale već godinama se mogu videti hiljade napuštenih splavova i šlepova, njihovih olupina o kojima niko ne vodi računa. Čitav „muzej“ takvog otpada nalazi se na levoj obali Save, od Bloka 45 do Ostružnice, mada je vidljiv i ispod Kalemegdana, kao i na drugim delovima dunavske obale. Šetači duž novobeogradskog keja naročito se žale na zarđale trupove brodova koje godinama viđaju "na trasi" od Brankovog do Železničkog mosta.

- Svesni smo da su rečne obale zapuštene. Nemamo preciznu evidenciju o broju olupina na njima, ali možemo reći da ih ima nekoliko stotina. Osim tih napuštenih splavova i šlepova, postoje hiljade divljih plovila. Međutim, Lučka kapetanija nije nadležna za uklanjanje splavova i ostalih objekata na obali i priobalju - kažu u ovoj instituciji.

Iako su nas iz Lučke kapetanije uputili na Javno vodoprivredno preduzeće "Beogradvode", koje je Grad osnovao pre dve godine da reke i obale štiti od zagađenja, i u tom preduzeću tvrde da su nemoćni po pitanju problema stotine olupina na rečnim obalama.

- Ne možemo uklanjati olupine kad ne znamo ni lokaciju gde treba da budu izmeštene. Ta lokacija biće određena tek nakon objave konkursa za dodelu mesta plovnim objektima. Ono što sada planiramo je pristupanje čišćenju obala, šetališta i kontrole da li je došlo do oštećenja obaloutvrda usled skorašnjih plavljenja obala - kažu u JP "Beogradvode".

U Gradskoj upravi, pak, priznaju da je gomila lima i gvožđa u reci veliki problem i da će se njegovom rešavanju zaista pristupiti nakon raspisavanja konkursa za splavove.

- Nismo menjali ranije planirane lokacije za odlaganje olupina. Takozvana "groblja olupina" nalaziće se na desnoj obali Save (od 18. do 20. kilometra) i obali Dunava, rukavcu Tospašin kanal (od 1.153. do 1.161. kilometra). Konkurs će biti raspisan u narednih šest meseci, pa se tad može očekivati i konačno odlaganje ovog otpada - ističe Željko Ožegović, član Gradskog veća.

Ako je verovati obe­ćanjima nadležnih, sledećeg leta građane će dočekati čiste rečne obale, kakve se najavljuju i godinama unazad. Do tada ostaje da se vidi koliko će i druge nadležne institucije uraditi na čišćenju reka i obala, bar onog "sitnijeg" smeća za koje jesu odgovorne.

 

Neki samo „ružno izgledaju“
U preduzeću „Beogradvode“ misle da broj olupina u Savi i Dunavu veliki, već kako kažu, zbog velikih oscilacija vodostaja vlasnici ne održavaju objekte tako da pojedini izgledaju ružno i napušteno. To su, ističu, uglavnom kućice na splavovima, a ne olupine.

 

Izvor: www.blic.rs