Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Spust niz reku pod maskama od Vrhoplja do Ljubovije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ljubovija - U organizaciji Rafting kluba "Drinska regata" u etnoselu Vrhpolje održane su po prvi put Igre na Drini

 

Jarcanje na brvnu, prevrtanje rafting čamaca, trčanje preko čamaca i karneval na vodi privukli su veliki broj posetilaca, a najviše uspeha u takmičarskom delu imali su studenti Fakulteta za fizičku kulturu iz Beograda.

- Pokazali smo da se zanimljive igre na vodi mogu uz dobru organizaciju održavati i na brzoj Drini, a ne samo na mirnim vodama. Oduševilo me je sa kojom su energijom učesnici ušli u ova takmičenja, koliko je pokazano želje za pobedom i zato sam još ponosniji što smo ove igre pokrenuli. Želja nam je da dogodine spojimo i levu obalu Drine u Republici Srpskoj, a za naredne godine još bolje ćemo pripremiti takmičenja u veoma atraktivnim disciplinama kako za pojedince, tako i za ekipe - rekao je Zoran Vojinović, predsednik Rafting kluba "Drinska regata", koji je inicijator Igara na Drini.


Već sam dolazak u etnoselo Vrhpolje je potvrdio njegove reči. Brojni posetioci su mogli da vide da je organizator uložio velike napore kako bi manifestacija uspela. Specijalni konopci razvučeni preko Drine držali su čamce da ih brza Drina ne odnese, karnevalske zastavice, brojni takmičari i zavidno obezbeđenje na vodi pružali su zaista karnevalsku sliku, do sada neviđenu na Drini. A tek takmičarske discipline. Obaranje sa brvna postavljenog na dva čamca, prevrtanje rafting čamaca, trčanje preko njih. Sve su dizale adrenalin takmičarima iz Beograda, Obrenovca, Kraljeva, Bratunca, Ljubovije. Boris Janežić iz Ljubljane je na Drinu stigao sa prijateljima iz Beograda i okušao se u nekoliko disciplina.

- I u Sloveniji ima mnogo brzih reka, ali se još niko nije setio da na njima organizuje ovako nešto. Zato ova predivna manifestacija zaslužuje sve pohvale - rekao je Boris. S njim se slažu i ostali učesnici i posetioci ove manifestacije.


- Predivno je. Sve je dobro osmišljeno, bez ijedne greške, pa još upakovano u ovaj predivni ambijent. Drina je neverovatna, neiscrpan izvor novih ideja, i još jednom je pokazala da je na njoj sve mnogo lepše i atraktivnije - oduševljen je Dragan Jeremić, koji je iz Valjeva došao na ovu manifestaciju, koju ni subotnje popodnevno nevreme nije moglo da pokvari. Na kraju su najviše uspeha imali studenti Fakulteta za fizičku kulturu iz Beograda, što se i očekivalo.

 

 

 

 

 

 

 

 

U obaranju sa brvna najuspešniji su bili Željko Rajković i Slavica Višekruna, u prevrtanju rafting čamca Slobodan Simić i Milena Josipović, dok su u veoma zanimljivoj igri - trčanje preko tri rafting čamca - najveštiji bili Ilija Bekić i Ana Becin.


Ništa manje pažnje nije privukao ni svojevrsni karneval na vodi, spust Drinom pod maskama. Beduini, gusari, poslovni ljudi sa kravatama, zanosne plavuše, čak i keruša Sonja sa naočarima za sunce. Nikome od njih nije smetalo prilično hladno vreme i još hladnija Drina da uživaju u veselom spustu od Vrhpolja do Ljubovije.


- I na običnim regatama ja uvek smislim neku masku za sebe i neobično plovila. Danas sam beduin, poveo sam i moju kerušu Sonju kojoj smeta i ovako slabo sunce, pa sam morao da joj stavim naočare - kaže Dragan Gajić Lincura, poznato lice svih regata i najveseliji u ovom spustu. Već na startu su na brvnu snage odmerili Miloš i kapetan Zoran, i to oko zanosne plavuše iz Beograda.


- Džabe se borite, ona je sa mnom u čamcu - dobacuje im najbolji ljubovijski frizer Nešo, koji je za svaki slučaj u čamac sa plavušom primio i jednog pravog gusara iz Lađevaca da je čuva. Uz mnogo zanimljivih anegdota, pesme, ića i pića vreme je brzo prošlo i jedinstvena karnevalska povorka na vodi stigla je u Ljuboviju. Organizatori za sledeću godinu obećavaju još bolji program.


- Regata je na našim rekama sve više, i uskoro će je imati skoro svako mesto. Mi hoćemo da ponudimo nešto novo, nešto što će na lepoticu Drinu privući još više ljudi, naročito dece i mladih, kao i gostiju iz inostranstva, a igre na vodi i karneval na vodi su prava prilika za to - kaže predsednik Rafting kluba "Drinska regata" Vojinović.

 

Izvor: www.blic.rs