Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunavska regata u Srbiji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Učesnici najveće regate na svetu prekjuče su ušli u Srbiju, kroz koju će plovitii do 14.avgusta. Njihova prva stanica u našoj zemlji bio je Apatin

Učesnici Dunavske turističke regate, najveće, najduže i najstarije kajak-kanu regate na svetu, ušli su u Srbiju. Prekjuče su Dunavom uplovili u Srbiju i po podne se zaustavili u Apatinu, prvoj stanici u našoj zemlji, gde su srdačno dočekani. Juče ujutru nastavili su dalje svoj put ka Crnom moru. Regataši će 1. i 2. avgusta biti u Novom Sadu, 4. i 5. u Beogradu. Srbiju će napustiti 14. avgusta.

U dunavskoj regati, koja traje od poslednjeg junskog do poslednjeg avgustovskog vikenda, na putu od 2.080 kilometara, od nemačkog grada Inglštadta do bugarske Silistre učestvuje 1.000 kajakaša i kanuista iz Evrope, Amerike i Australije.

Regataši ljubitelji reke

Predrag Bogdanović, sekretar Odbora za turizam Kajakaškog saveza Srbije, kaže da je najviše učesnika iz podunavskih zemalja, ali ih ima i iz Australije, Novog Zelanda, Amerike, Izraela, Belgije, Španije, Holandije, Velike Britanije. Srpskih veslača ima dvadesetak, a po prvi put i učesnika iz Hrvatske. Regataši su svih starosnih dobi.

- Sve njih spaja ljubav prema reci i veslanju - kaže Bogdanović.

 Ne da reku za more

Zagrepčanin Radovan Cvijić (51) na regati je prvi put. Priključio se kod Mohača u Mađarskoj i veslaće do Beograda. Prošao je više od hiljadu vodenih kilometara na Dravi, Dunavu, Muri, Kupi...

- Za regatu sam saznao na neobičan način. Kad sam pre četiri godine svojim kanuom uplovljavao u kanal kod Bačke Palanke, dočekan sam burnim aplauzom. Slučajno sam upao u termin dolaska regate, a ovi što su mi aplaudirali mislili su da sam jedan od učesnika - objašnjava Cvijić dodajući da letovanje u kanuu nikad ne bi zamenio izležavanjem na moru.

- Mir jedino možete pronaći na reci. Tu je specifična populacija ljudi, prirodnjaci, pecaroši, sami birate mesto gde ćete stati... Deset dana ovakvog odmora  i potpuno sam oporavljen. Sve skupa ne košta ni stotinak evra - kaže Cvijić.

Do njegovog šatora, tri dame iz Mađarske, spretno podižu svoj. Na regati su sa muževima, ali je svako izabrao svoj način putovanja.

- Moj muž sa trojicom prijatelja ovu relaciju prelazi biciklom. Muž jedne prijateljice, Barbare, regatu prati automobilom, a od druge, Magdalene, takođe vesla. Sve u svemu sustignemo se na kraju dana i razmenimo utiske - kaže Katarina Kovač iz Mađarske, koja se sa prijateljima regati priključila u Mohaču.

U kampu zatičemo i Maksa Šarnbika (48) iz Bavarske i njegovu prijateljicu Džemi Li iz Australije.

- Na regati učestvujem 23. put, ostajem do mesec dana, a samo jednom sam prešao celu deonicu. Rođen sam na Dunavu, roditelji su me od detinjstva vodili na veslanje. Poslednje dve godine vodim i prijateljicu, kojoj je ovo posebna atrakcija - priča ovaj bivši glavni kriminalistički inspektor.    

 

Izvor: www.pressonline.rs