Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pirane u Srbiji!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Dunavu na granici sa Hrvatskom pecaroši ulovili ozloglašenu crvenu piranu, čije jato za samo nekoliko sekundi može do koske da pojede čoveka

 

BEOGRAD - Kupači, čuvajte se! U Dunavu plivaju krvoločne pirane!
Pre dva dana hrvatski pecaroši u Dunavu kraj Aljmaša, na samoj granici sa Srbijom, upecali su ozloglašenu crvenu piranu, čije je jato u stanju da, za samo nekoliko sekundi, do koske pojede čoveka!

Nedelju dana ranije još jedan pecaroš je upecao istu opasnu ribu u Dravi, a tom prilikom je u vodi ugledao čitavo jato ovih krvoločnih riba. Da je reč o pirani, potvrdili su i hrvatski stručnjaci, kojima nije jasno kako se ova vrsta ribe koja živi u Južnoj Americi pojavila u evropskim rekama, i što je još čudnije, kako su preživele u hladnoj vodi.

Biolog dr Biljana Delibašić izjavila je za Kurir da je mogućnost adaptacije ove životinje velika, te da nije neobično što su preživele.

- Verujem da su to kućne pirane iz akvarijuma koje su mutirale i prilagodile se nešto lošijim uslovima u ovim rekama. Postoji dosta primera iz prakse koji pokazuju da je tako nešto moguće - objašnjava Delibašićeva. Ona naglašava da je njihovo prisustvo u Dunavu izuzetno štetno za okolinu i živi svet jer nemaju prirodne neprijatelje.

- Zbog toga se mogu razmnožiti u velikom broju i pri tom dovesti do uništavanja dela ekosistema - kaže dr Delibašić.

Božidar Spasojević, dugogodišnji akvarista, izjavio je za Kurir da su ove ribe najverovatnije iz akvarijuma pustili u reke neki nesavesni uzgajivači.
- Ozloglašene crvene pirane, za koje kažu da su najnemilosrdnije ribe na svetu, u akvarijumu su potpuno mirne, čak i plašljive, ali u rekama su ekstremni krvoloci - tvrdi Spasojević, koji kaže da su jata pirana u Amazonu u stanju da napadnu i pojedu kravu za samo tridesetak sekundi.

- Iskreno, nije mi jasno kako su opstale u hladnom Dunavu, kada je poznato da na temperaturi ispod 20 stepeni umiru - čudi se akvarista.

Izvor: www.kurir-info.rs