Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bogatiji ulovi!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Vodostaji su konačno u fazi stabilizacije, pa riba i pored vrućine dobro radi. Na ravničarskim rekama i jezerima ribolovci se vraćaju sa punim čuvarkama

 

U Monoštorskom ritu pecaju se amur i babuška, ali visok vodostaj otežava ribolov. Bela riba i grabljivice grizu na DTD-u kod ustave u Bezdanu. Na VBK-u kod Sivca, Malog Stapara i Kule hvataju babušku, bandara i basa, a kod Crvenke je bilo i šarana. Grgeč grize na svim vodama u Koviljskom ritu. Tisa je sredinom nedelje porasla i zamutila se, pa je pecanje bilo otežano.

Šaran, amur, manji smuđ i som su radili na južnobanatskom delu DTD-a, pogotovo kod Vlajkovca, a na Belocrkvanskim jezerima se rano ujutru hvatao klen. Stari Tamiš kod Boke i ciglane u Velikoj Gredi daju babušku, koja se peca i na Pištinoj bari. Ulovi soma na Dunavu kod Smedereva su se proredili, ali se bela riba odlično peca, naročito na Jugovu, dunavcu i Provali, a krenuo je i smuđ.

Proradio „brka"

Babuška je aktivna na Dunavu kod Kličevca, kod Kostolca se dobija smuđ, a od Velikog Gradišta do Golupca radi manji som. Na Srebrnom jezeru grize sitna bela riba.

Na Toploj Mlavi kod Starog Kostolca hvataju se babuška, deverika i šaran. Krupna deverika grize na Kostolačkom dunavcu, a klen i skobalj na Peku.

Na Velikoj Moravi kod Ćuprije i Jagodine hvatani su som, bucov, šaran i bela riba.

Na Gružanskom jezeru love se deverika, babuška i krupan „brka". Ulova deverike i smuđa bilo je i na Ćelijskom jezeru, a Rasina daje sitnu belu ribu i klena.

Na Zapadnoj Moravi kod Kruševca pecaju se šljivar, skobalj, manja mrena i babuška. Bucov je udarao u Starom Trsteniku, klen se javljao u Koševima, a u Stopanji je bilo i „brke". Belun je aktivan i na kraljevačkim terenima, gde se sve bolje love som i bela riba. „Brkonja" se dobijao i na terenima oko Trstenika i Vrnjačke Banje, između sela Ruđinci i Štulac, a kod diskoteke „Makumbo" u Čukojevcu uhvaćen je kapitalac od 21 kilogram! Deverika, bodorka i manji šaran rade na jezeru Gazivode.

U gornjem toku Ibra hvatana je potočna pastrmka, a kod Raške klen, mrena, poneki som i nosara.

Som je počeo da se javlja i na Savi kod Šapca, na ulivu Cerskog kanala pecani su klen i štuka, a Tabanovačka šljunkara daje deveriku i babušku.

Sva bela riba grize na jezeru Međuvršje. Izrazito krupna deverika javlja se na Zvorničkom jezeru u Velikoj Reci, dok se štuka i bucov love kod Amajićkog ostrva.

Na Drini između elektrane i Starog mosta udara som. Ovaj grabljivac se javljao i kod Loznice, oko Ljubovije je hvatan skobalj, a ulova bele ribe bilo je i na području Bajine Bašte.

„Glavonja" najgladniji

Na Bovanskom jezeru riba slabije radi zbog ponovnog porasta vodostaja.

Skobalj se peca na Južnoj Moravi kod Dobrotina, Brestovca i Malošišta, mrena grize u Grdeličkoj klisuri, a klen još „luduje" kod Lipovice i Lokošnice, ali i na Vlasini, kod Kruševice i Manastirišta. Som se javljao između lokošničkih i kopašničkih mostova. Deverika i babuška se hvataju na Barju, gde je smuđ aktivan samo noću.

Brestovačko jezero daje sitnog šarana, deveriku i klena. Klen, amur i babuška su lovljeni na Divljanskom jezeru. Na Zavoju je bilo ulova bele ribe, štuke i šarana, a na salmonidnim rekama u pirotskom kraju hvatala se pastrmka.

Krupan klen i solidan skobalj radili su na Nišavi u Pirotu, Trnjani i Velikom Selu. Na Sukovskom jezeru su pecane crvenperka i štuka, a na Smilovcima se povremeno javljao i som.

„Somovijada 2010"

Tradicionalno takmičenje u lovu soma na Zvorničkom jezeru održaće se od 30. jula do 1. avgusta u organizaciji opštine Mali Zvornik i OOSR „Drinsko jezero". Za najuspešnije somolovce predviđene su izuzetno vredne nagrade (pobednik dobija sedmodnevni aranžman na španskoj reci Ebro), a prijave se primaju na tel. 015/471-203 i 062/887-09-72

Do ulova po vrućini

Visoke temperature smetaju i ribolovcima i ribama. Zato na pecanje treba ići rano ujutru, po podne, noću ili tokom oblačnih dana. Najviše uspeha imaćete ako se opredelite za vrste koje se intenzivno hrane i kada se temperatura vode približi tridesetom podeoku, poput soma, babuške i šarana. To potvrđuje i nedavni ulov Mike Mirkovića iz Kikinde, koji je na kanalu DTD uhvatio i posle slikanja vratio ovog prelepog „divljaka" od 11 kilograma.

 

Uginula riba danima pluta Dunavom

APATIN - Uginula riba danima pluta uz obalu zaliva Dunava kod Apatina, između brodogradilišta i restorana „Plava ruža", u dužini od oko 500 metara. Radi se o sitnoj, beloj ribi uz nekoliko malo većih komada bucova. Uzroci uginuća još nisu poznati.

Uginula riba se pojavila na površini vode oko splavova prema „Plavoj ruži" i plaži, uz samu obalu reke, šireći celim zalivom neprijatan miris. Zavod za javno zdravlje iz Sombora, po obaveštenju komunalne inspekcije, u ponedeljak će uzeti uzorke vode sa dva mesta i preko te analize pokušati da utvrdi zašto je došlo do pomora sitne bele ribe.

- Radićemo vanrednu mikrobiološku i hemijsku analizu vode u zalivu. Teško je sada reći šta je uzrok uginuća ribe, ali prema pokazateljima na drugim mestima, kao što su štrand u Somboru i plaža u Bogojevu, ne verujemo da je reč o nedostatku kiseonika u vodi zbog visokih temperatura, na šta neki sumnjaju. U kanalima koje smo ispitivali kiseonika je daleko manje od praga tolerancije, a uginuća ribe nije bilo - kaže dr Jelena Zelić iz somborskog zavoda za javno zdravlje.

Neki sumnjaju da se možda uginuće dogodilo kao posledica otpadnih voda sa splavova za koje sumnjaju da nisu adekvatno rešili problem svojih otpadnih voda, dok drugi tvrde da potencijalni uzrok može biti izlivanje vode iz obližnje fabrike vode.

- Takva mogućnost nikako ne postoji, jer voda koja dolazi iz fabrike je sirova voda kojom se ispiraju ventili. Zbog tehnološkog postupka, u toj vodi ne sme biti niti ima hemikalija. Zbog toga smo i svojevremeno od nadležnih institucija dobili dozvole za odvod sirove vode u Dunav - kaže Bogdan Vukoman, sekretar JKP „Naš dom". J. MILJUŠ.