Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

U znaku soma

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Osveženje je prijalo  ribama i ribolovcima, ali ulovi su i dalje ispod letnjeg proseka. Bolje od ostalih vrsta radi "brka".

Nemanja Došen iz Apatina kaže da je Dunav ponovo u porastu, a ulovi su mršavi. Na okolnim barama i kanalima ulovi se poneka štuka. U Monoštorskom ritu pecaju se babuška i poneki amur. Ulovi u Koviljskom ritu sve su bogatiji, ali su aktivni samo bela riba, bandar i sitna štuka. Riba se sve bolje hvata i na većini sremskih akumulacija, naročito na Borkovcu, gde se pecaju babuška, šaran i amur.

Tisa kod Titela je opala, ali je još brza i mutna, pa u donjem toku nema ozbiljnih ulova, kaže Slađan Milenković, i dodaje da najuporniji dubinkaši uspevaju da uhvate poneko šaranče i soma oko mere. Na Begeju se na plovak lovila bela riba, a lepe ulove bele ribe registrovali smo i na kanalima na kikindskom području. Na Pištinoj bari kod Gaja grizu deverika i babuška, dok se na Dunavu kod Kovina javlja som.

Bogato na Toploj Mlavi

Sem smuđa, na Dunavu kod Smedereva javljao se i som. Naš izveštač Ivan Milovanović je u četvrtak uhvatio kapitalca od trideset kilograma! I na kostolačkim terenima bilo je smuđa, a kod Kličevca se pecala babuška. Bela riba i šaran se love na Toploj Mlavi kod TE „Drmno", kažu u požarevačkoj prodavnici „Kod dva soma". Na Kostolačkom dunavcu grize babuška.

Na Velikoj Moravi kod Ljubičevskog mosta riba slabo radi. Kod Lučice i Prugova hvataju se bela riba, manji som i šaran, dok sa terena na području Jagodine i Ćuprije stižu informacije o dobrim ulovima bele ribe, bucova, šarana i soma.

Juniori upecali medalje!

Na Svetskom prvenstvu za juniore, koje je prošlog vikenda održano kod italijanskog grada Mantova, srpski reprezentativci u klasi do 22 godine ostvarili su fantastičan uspeh! U izuzetno jakoj konkurenciji država, koje za svoje takmičare izdvajaju ogromna sredstva, naši momci su osvojili srebrnu medalju, dok je Vukašin Dimić treći u pojedinačnom plasmanu!

Na Gružanskom jezeru love se deverika i babuška, mada se ponegde javlja i krupan „brka". Ulovi na Ćelijama su u znaku deverike, sitnog grgeča i ponekog smuđa.

Na Zapadnoj Moravi kod Kraljeva varaličari redovno dobijaju soma. Javlja se i belun, a plovkaroši pecaju nosaru i skobalja. Na Ibru se love sitnija mrena, skobalj i klen, izveštava Dragan Zdravković.

Od Radojice Popovića saznajemo da se na jezeru Gazivode pecaju babuška, deverika i smuđ, a na Ibru kod Raške se hvata i mrena.

Šaran nije aktivan, na plovak se pecaju plotica i protfiš, a javljala se i mrena, najbolje kod Orešca. Varaličari slabo prolaze u lovu smuđa i soma, ali uspešno hvataju bucova, navodi Dragiša Andrić Mele.

Rajko Pavlović iz bajinobaštanskog „Belvija" javlja da se skobalj na Drini dobija ujutro, a u lovu plotice najbolje je prolazio Goran Radović Gica. Beogradski ribolovac Aca Stojanović je kod Crvice uhvatio bucova od čak pet kilograma!

„Lopatare" na Barju

Na Bovanskom jezeru se peca bela riba, mada povremeno padnu i poneki smuđ, som i štuka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na Južnoj Moravi kod Leskovca skobalj se slabije lovio kod Kopašnice, Doljevca i Čečine.

Mrena se hvata u Grdeličkoj klisuri i kod Brestovca, a šljivar kod Lokošnice, gde ga plovkaroši „cepaju" na crviće. „Brkajlija" se uspešno lovi na području Prilepca, Kopašnice i Doljevca, ali je retko teži do četiri kilograma.

Na jezeru Barje fantastično radi deverika. Pala je i „lopatara" od 2,6 kilograma. Brestovačko jezero daje retkog šarana i sitnu belu ribu, saznajemo od Bratislava Kodalovića.

Džigom na smuđa

Mada su ulovi smuđa i dalje ispod očekivanja, ovaj grabljivac se na većini terena sve uspešnije lovi. Na velikim ravničarskim rekama džigovanje silikonskim varalicama je često najproduktivnija tehnika, kojom se gotovo uvek može „iščačkati" bar poneki lep komad. Ukoliko želite da saznate kako je i na šta poznati kostolački ribolovac Vladan Stojićević ovih dana smuđa lovio na Dunavu, pročitajte reportažu koju objavljujemo u „Ribolovu" br. 251, koji će se na kioscima pojaviti već u sredu.

 

Izvor: www.pressonline.rs