Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Mazut preti Valjevu!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Od nedelje neko valjevsko preduzeće ispušta mazut u kanalizaciju. Mazut je oštetio postrojenje za preradu otpadnih voda, a ugrožava i živi svet u Kolubari

Velika količina mazuta koju neko valjevsko preduzeće već danima izliva u kanalizacionu mrežu oštetila je postrojenje za preradu otpadnih voda. Mazut je ispušten u Kolubaru da ne bi napravio veće štete na postrojenjima, ali će svakako ugroziti živi svet u reci. Iz Kolubare se širi neprijatan miris u toku reke na periferiji Valjeva.

Havarija nije uzrok izlivanja

Direktor gradskog vodovoda Selimir Manojlović odbacuje mogućnost da je u nekom od valjevskih preduzeća došlo do havarije na postrojenjima, jer se mazut nije odjednom slio u kanalizacionu mrežu, već su veće količine ispuštane u nekoliko navrata. On najavljuje da će zbog prosipanja mazuta u kanalizacionu mrežu „Vodovod" podneti krivičnu prijavu protiv NN počinioca. Na periferiji Valjeva u reci Kolubari vidljive su mrlje od mazuta, a uz rečni tok širi se neprijatan miris ovog naftnog derivata.

Direktor valjevskog „Vodovoda" Selimir Manojlović kaže da zbog oštećenja to postrojenje neće raditi nekoliko dana, dok u vodoprivrednoj inspekciji navode da do sada nije prijavljeno uginuće ribe.

Oštećena oprema

Prve količine mazuta u kanalizacionoj mreži pojavile su se u nedelju u tri navrata, ali su radnici uspeli da ih delimično uklone iz postrojenja. Veća količina mazuta ispuštena je u ponedeljak i utorak, nakon čega je Postrojenje za preradu otpadnih voda obustavilo rad.

- Mi smo te velike količine mazuta morali da ispustimo u reku Kolubaru, jer drugo rešenje nismo imali. S obzirom na to da je mazut preko kanalizacione mreže u nekoliko navrata stigao u naše postrojenje, došlo je do trajnog oštećenja opreme i biološkim procesima za preradu otpadnih voda. Stradao je deo opreme na samom ulazu u postrojenje, a biološki proces koji vrši glavnu funkciju prečišćavanja kanalizacije je potpuno uništen i neće moći ponovo da bude u funkciji najmanje još tri nedelje - kaže Manojlović.

On dodaje da kroz kanalizacionu mrežu mazut još uvek dolazi u postrojenje. Procena štete na postrojenju za preradu otpadnih voda je u toku, ali su prve pretpostavke da je šteta ogromna. Radnici „Vodovoda" prate trag mazuta, idu iz šahta u šaht kako bi pronašli ko ispušta mazut. Sumnja se da mazut ispušta neko od većih valjevskih preduzeća.

Vodoprivredna inspektorka Vesna Vujić kaže da do sada nije prijavljeno uginuće ribe u Kolubari. Ribolovci upozoravaju da će izlivanje mazuta dovesti do katastrofalnih posledica.

Teške posledice po reku

- To je materija koja se taloži i lepi za floru i faunu, kao i za kompletno tlo reke. To će bitno uticati na životinjski i biljni svet, jer će dovesti do uginuća mikroorganizama koji su potrebni za ishranu ribe, do degeneracije ribe i do pomeranja mrestilišta, jer će ribe izbegavati takva mesta za mrest - kaže za Press predsednik Udruženja sportskih ribolovaca Valjeva Vojkan Stančić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Najugroženija će biti riba u rečnom koritu nizvodno od postrojenja za preradu otpadnih voda do sela Slovac. Ribolovci kažu da će šteta biti katastrofalna, ali da neće biti većih uginuća, ali će izlivanje mazuta u reku ostaviti dugotrajnije posledice.

Niko sa preciznošću još ne može da kaže kolika se količina mazuta izlila u reku Kolubaru.

 

Izvor: www.pressonline.rs