Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Fekalije pravo u Dunav i Savu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Milione tona fekalnih i otpadnih voda šaljemo u beogradske reke bez ikakvog prečišćavanja. Polovina uzoraka savske i čak dve trećine onih koji su uzeti iz Dunava pokazali su da voda nije bezbedna za kupanje i piće

Više od 200 miliona kubnih metara fekalnih i otpadnih voda svake godine šaljemo direktno u Dunav i Savu bez ikakvog prečišćavanja, i to samo na teritoriji Beograda. Polovina uzoraka savske vode i čak dve trećine iz Dunava nisu zadovoljavali kriterijum „druge klase", što znači da nisu bezbedni za kupanje i piće!

Pored izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Beogradu je neophodno proširenje fekalne kanalizacione mreže sa crpnim stanicama.

750 miliona evra

U JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" kažu za Press da bi u ceo ovaj sistem trebalo investirati više od 750 miliona evra!     

- Generalnim planom Beograda do 2021. godine planirano je da se kanalizacija grada razvija u okviru pet velikih sistema, od kojih bi svaki imao po jedno postrojenje za mehaničko, biološko i u konačnoj fazi za prečišćavanje otpadnih voda, sa tercijarnim prečišćavanjem. To propisuju standardi i načela Evropske unije, koje ćemo morati da ispunimo - navode u ovom preduzeću.

Voda za piće bezbedna

JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" u okviru svojih redovnih aktivnosti kontroliše kvalitet sirove vode reka Save i Dunav pre prerade na proizvodnim pogonima.

- Povremena odstupanja nekih parametara kvaliteta iz okvira normi ne predstavljaju problem u procesu pripreme vode za piće i ne utiču na kvalitet pijaće vode. Kvalitet vode koju dobijamo iz vodovoda je zadovoljavajućeg kvaliteta - tvrde u JVK „Beogradski vodovod i kanalizacija".

 

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine ističu da su vode manjih reka, posebno Topčiderske, Železničke, Baričke, Bolečice, Gročice, Lukavice, Velikog luga, Barajevske i Sopotske reke, kao i nekih kanala (Galovica, kanal PKB, Kalovita, Obrenovački kanal) veoma zagađene hemikalijama i bacilima. Sekretar ovog sekretarijata Goran Trivan kaže za Press da fekalne vode i hemikalije ugrožavaju i kupališta. Plaža Lido na Velikom ratnom ostrvu zavisi od vodostaja i kvaliteta vode Dunava, loše je infrastrukturno opremljena, pa je i rizik od pojave određenih oboljenja ako se na njima osvežavate povremeno povećan.

Inače, od deset analiziranih uzoraka vode sa kupališta Lido u 2009, samo je jedan imao karakteristike „druge klase".

Ada najbezbednija

Kupanje je, upozorava Trivan, veoma rizično na svim „divljim" kupalištima, a posebno nizvodno od gradskih naselja. Na tim mestima su u opasnosti posebno deca i osobe sa oslabljenim imunitetom, jer voda, po pravilu, sadrži veliki broj koliformnih bakterija, a često i fekalne streptokoke.

- U toj vodi se povremeno registruju bakterije Proteus sp. i Pseudomonas aeruginosa, koje izazivaju infekcije sluzokože očiju, uha ili grla kod osetljivih osoba, a naročito kod dece. Deca se uglavnom zadržavaju u najplićem priobalnom delu, gde je zamućenost vode najveća, a zbog podizanja sedimenta sa dna prisustvo ovih i drugih bakterija je najveće - upozorava Trivan.

U Beogradu je za kupanje najbezbednije na Adi Ciganliji. Voda akumulacija „Duboki potok" u Barajevu i „Očaga" u Lazarevcu uglavnom je zadovoljavajućeg kvaliteta, ali ne postoje svi odgovarajući sanitarni uslovi da bi se garantovala zdravstvena bezbednost kupača.

fakti

n Beogradska kanalizacija se prostire na 12.000 hektara, obuhvata više od 1.700 kilometara cevne mreže, 30 crpnih stanica, više od 30.000 slivnika i 52.000 priključaka na mrežu

n Polovina kanalizacione mreže u Beogradu stara je između 20 i 50 godina, dotrajala je i neophodna je hitna obnova, za koju nedostaje još 750 miliona evra

n Voda je uvek manje zagađena u matici reke nego u priobalju. Reka je najzagađenija nizvodno od izliva gradske kanalizacije ili izliva otpadnih voda sa farmi ili industrijskih objekata, jer je prečišćavanje ovih voda sporadično

 

Izvor: www.pressonline.rs