Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Investiranje u terminal na Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kladovo - Bunker stanica na 937. kilometru plovnog puta na Dunavu kod Kladova jedini je terminal za snabdevanje brodova gorivom i mazivom kroz čitavu Srbiju.

 

Preduzeće “Delta” iz Kladova investiralo je više od tri miliona evra u izgradnju ove stanice, što je olakšalo putovanje brodarima.

Prema međunarodnim sporazumima i konvencijama, Srbija ima obavezu da, osim ovog, izgradi bar još jedan ili dva terminala za snabdevanje brodova gorivom.

Svakog meseca oko 60 međunarodnih i domaćih brodova pristigne u Kladovo kako bi se snabdeli gorivom i nastavili putovanje.

Bunker stanica na 937. kilometru Dunava jedna je od njih samo 10 na čitavom plovnom putu ove reke od Nemačke do Crnog mora i jedina u Srbiji.

Mladen Genčić, direktor kompanije „Delta“ iz Kladova, kaže da na kladovski terminal sve češće dolaze i putnički brodovi.

„Brodovi koji plove uzvodno, ukoliko se ne snabdeju gorivom u Kladovu, narednu priliku da to učine imaju tek u Vukovaru, pa u poslednje vreme na kladovski terminal sve češće pristaju i putnički brodovi“, kaže on.

„Brodovi koji plove Dunavom u proseku nose od tri do pet hiljada kilograma otpadnog ulja, nafte i vode koje putujući kroz Srbiju nemaju gde da odlože, pa taj otpad uglavnom završava u reci“, objašnjava za B92 Dejan Nikolić, predsednik opštine Kladovo.

Bunker stanica kod Kladova biće prvi terminal u kojem će plovila moći da se rasterete opasnog brodskog otpada.

„Izgradnja terminala za odlaganje brodskog otpada obaveza je i Srbije, jer će u skorije vreme brodovi koji plove Dunavom morati pismenim dokumentom da dokažu gde su na svom putu odložili opasni otpad“, dodaje Genčić.

 

Izvor: www.b92.net