Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sa plaže na pregled

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Rashlađivanje u rekama i jezerima u Srbiji može i te kako da bude rizično po zdravlje. Nisu za kupanje: Sava kod Šapca, Đetina kod Užica, Palić...

HOĆEMO li na kupanje? Pravo pitanje za tropske dane, ali rashlađivanje u rekama i jezerima u Srbiji može i te kako da bude rizično po zdravlje. Bakteriološke i hemijske analize uzoraka vode na nekim od najomiljenijih izletišta, plaža, štrandova... pokazuju da voda nije pogodna za kupanje zbog povećanog broja bakterija, kao i prisustva amonijaka i nitrita!

Tako su analize lokalnog Zavoda za javno zdravlje pokazale da Sava kod Šapca nije pogodna za kupanje zbog bakterija fekalnog porekla. Voda je bakteriološki u četvrtoj kategoriji i kao takva ne preporučuje se za kupanje zbog mogućih infekcija izazvanih ešerihijom koli! Pa i pored upozorenja, mnogi Šapčani kupaju se na plaži „Stari grad“, odakle se i uzimaju uzorci za analizu.

I Užičani koji se brčkaju u Đetini, imaju razloga za oprez. Jer, iz Javnog zdravlja u Užicu stiglo je upozorenje da je i treća analiza vode sa gradske plaže pokazala da ne odgovara standardima za kupanje i rekreaciju u vodi.

- Rezultati uzoraka vode uzeti sa ženskog i muškog štranda i vikend naselja u turističkoj zoni Palićkog jezera pokazuju da je voda ispod druge B klase, što znači da ne zadovoljava standarde za kupanje - kaže dr Zorica Mamužić-Kukić iz Zavoda za javno zdravlje Subotice. - Voda je opterećena bakterijama koje ukazuju na fekalno zagađenje. Kako bi se ovo jezero sačuvalo od zagađenja planira se dopunjavanje vodom iz reke Tise. Takođe, stručnjaci Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ iz Beograda pripremili su projekat sanacije Palića.

Dr Snežana Dejanović iz Odeljenja za vode u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kaže da kupanja u javnim kupalištima gde površinske vode u fizičko-hemijskom i mikrobiološkom pogledu ne zadovoljavaju određene standarde, nose i zdravstvene rizike:

- Ukoliko su u vodi koja se koristi za kupanje i rekreaciju prisutne patogene bakterije, u broju koji prevazilazi zakonski dozvoljen, moguća je pojava raznih vrsta infekcija: crevnih, disajnih, zatim kože, sluzokože, naročito očiju, pa zapaljenja uha...

Jelena Maričić, načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje Pančeva, koji je zadužen za praćenje kvaliteta površinskih voda na teritoriji južnog Banata, kaže da su junske analize kvaliteta vode i Vršačkog jezera pokazale da nije dobro za kupanje, i da je opterećeno bakterijama.

- Posle našeg apela komunalcima, polovinom ovog meseca urađena je dezinfekcija jezera, pa je sada bezbedno za kupače - kaže Jelena Maričić. - Analize koje je naš zavod uradio na dva belocrkvanska jezera, Glavnom i Vračevgajskom, pokazale su da je i tamo voda druge klase, odnosno da je zdrava za kupanje. Istovremeno, mikrobiološka analaza uzoraka vode jezera Šljunkara kod Kovina pokazala je bonitet druge klase, ali su zato povećane vrednosti amonijaka i nitrita.

Maričićka kaže da će Zavod iduće nedelje imati podatke kvaliteta vode Tamiša i Dunava sa nekoliko javnih kupališta u samom Pančevu i okolini, kao i da očekuje da će, shodno analizama prethodnih godina, voda jezera u Kačarevu i ove sezone biti dobrog kvaliteta.

 

KLASIFIKACIJA VODE PREMA UREDBI

I KLASA - Voda koja se uz eventualnu dezinfekciju, može koristiti za piće i u prehrambenoj industriji

II KLASA - Voda koja može da se koristi za kupanje, rekreaciju građana, sportove na vodi

III KLASA - Voda koja može da se koristi za navodnjavanje

IV KLASA - Voda koja može da se upotrebljava za druge namene samo posle odgovarajuće obrade

VK stanje - Vanklasno stanje

BISER ŠUMADIJE Najomiljenije izletište Kragujevčana i žitelja Šumadije, Gružansko jezero, zabranjeno je za kupanje, ali ne zbog zagađenja! Naime, ovo jezero predviđeno je samo za potrebe vodosnabdevanja. Zato su na njemu, a i u okolini, zabranjene mnoge delatnosti i aktivnosti, kao na primer podizanje građevinskih objekata i slično. Što se tiče jezera u Šumaricama, ono je potpuno bezbedno za kupanje i njegove vode pripadaju drugoj A klasi - rečeno je „Novostima“ u Zavodu za javno zdravlje Kragujevca.

ADA I LIDO Poslednji podaci kvaliteta životne sredine u Beogradu, pokazuju da osim na Adi ciganliji, kupanje više nigde nije preporučljivo. Od deset analiza uzoraka kvaliteta vode Lida, samo je jedno bilo u granicama II klase boniteta prema svim ispitivanim fizičko-hemijskim i mikro-biološkim parametrima.

 

Izvor: www.novosti.rs