Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rumunija širi deltu Dunava, Ukrajina traži arbitražu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kijev - Premijer Ukajine Nikolaj Azarov pozvao je Evropsku komisiju da preispita odluku Rumunije da proširi deltu Dunava

 

"Zbrinjava nas stav Rumunije, koja je jednostrano odlučila da proširi ušće Dunava kako bi preorijentisala tokove teretnog transporta u svoje luke", izjavio je Azarov na sastanku sa evropskim komesarom za pitanja regionalne politike Johanesom Hanoveom, prenela je ukrajinska agencija UNIAN.
 
Hanove je rekao da je Komisija već pokrenula pregovore sa ministarstvom inostranih poslova Rumunije, ali nije otkrio detalje. Pitanje eventualnog proširivanja ušća Dunava, smatra Azarov, moraju zajednički da reše vlade Rumunije i Ukrajine, pošto se ta reka uliva u Crno more na granici dve države, a Evropska komisija bi trebalo da ima ulogu arbitra.
 
U aprilu ove godine Rumunija je objavila pretenzije da promeni ukrajinsko-rumunsku granicu kod dunavskog ostrva Majkan, smatrajući da linija granice mora da se izmeni jer je promenjen tok reke u toj regiji. Rumunija je ranije optuživala Ukrajinu da krši međunarodno pravo pri izgradnji kanala Dunav-Crno more.

 

Izvor: www.kurir-info.rs