Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vratili "Sironu" na staro mesto

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sat vremena pošto je po nalogu komunalne inspekcije uklonjen s pristaništa u Karađorđevoj, brod vraćen na istu lokaciju

 

 

U osam ujutro inspekcija je s policijom uklonila brod „Sirona“ iz pristaništa. Sat kasnije plovilo je bilo na starom mestu.

- Vraćaćemo brod svaki dan ako treba! Dat nam je nerazuman rok od svega 24 sata da uklonimo brod i pristan, i to bez ikakvog objašnjenja - poručuje Vladan Vulićević, direktor broda „Sirona“, vlasništvo preduzeća „Redvud“.

- „Zelenilo Beograd“ je u pisanoj formi potvrdilo da će nam, ukoliko dođe do potrebe za premeštanjem pristana i broda, omogućiti povoljan rok za uklanjanje. Međutim, imali smo samo jedan dan - dodaje Vladan Vulićević.

- Posedujemo sve potrebne dozvole, kako za brod, tako i za pristan. Pored toga, postoji dokumentacija u kojoj se navodi da smo redovno izmirivali obavezu plaćanja zakupa ovog dela pristaništa. Za korišćenje vodenog zemljišta plaćena je taksa od 2.500 evra - kaže on.

Komunalni inspektori su stigli u pratnji policije i tegljačem najpre uklonili pristan, a zatim i brod. Pre toga su isključeni struja, voda i telefon.

- Pokušali smo da objasnimo kako posedujemo svu dokumentaciju, ali su inspektori poručili da samo izvršavaju naređenja. Pri tom, niko od njih nije želeo da se predstavi. Poslali smo saopštenja nadležnima iz Uprave grada kojima zahtevamo ponovno razmatranje legalnosti rešenja o uklanjaju, ali nam se niko nije obratio - kaže Vulićević.

On je dodao da je „Redvud“ ozbiljna firma koja nikad ne bi ušla u tako veliku investiciju da je pristan postavljen nelegalno, kao što tvrdi Sekretarijat za inspekcijske poslove.

Rok nije bio kratak

Miodrag Stojanović, gradski sekretar za komunalno-inspekcijske poslove, tvrdi da preduzeće „Redvud“, u čijem je vlasništvu brod „Sirona“, ipak ne poseduje dozvolu za postavljanje plovnog objekta bez sopstvenog pogona.

- Istina je da imaju odobrenje za korišćenje površine vodenog zemljišta, međutim, neophodna je dozvola Sekretarijata za komunalne i stambene poslove kojom bi bilo odobreno postavljanje pristana, koju oni, nemaju. Što se tiče roka, koji je, prema mišljenju Vulićevića, kratak, mogu samo reći da to nije tačno. Rešenje im je uručeno još pre 11 dana, a brod i pristan su uklonjeni u roku od dva sata - kaže Stojanović.


Ipak nema saglasnosti

JKP „Zelenilo - Beograd“ u svom saopštenju od 9. avgusta navelo je da kompaniji „Redvud“ nije izdalo nikakvu prethodnu saglasnost za postavljanje ovog pontona, koji se koristi za privez broda „Sirona“.

Zaključak na koji se kompanija „Redvud“ poziva predstavlja operativni akt koji preduzeće „Zelenilo“ donosi u postupku utvrđivanja činjenica od značaja za naplatu lokalne komunalne takse i ne predstavlja nikakvu saglasnost za postavljanje plovećeg objekta, jer to i nije u nadležnosti ovog preduzeća, navodi se, između ostalog, u saopštenju Službe za informisanje grada Beograda.

Izvor: www.kurir-info.rs