Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sava i Dunav plutajuće deponije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - I pored sve češćih akcija čišćenja beogradskog priobalja i uklanjanja nepropisno postavljenih objekata, Sava i Dunav i dalje liče na plutajuću divlju deponiju

 

Dok iz "Beograd voda" najavljuju formiranje groblja za brodove, ljubitelji reke kažu da bi samo velike kazne onima koji je zagađuju mogle da pomognu.

Ivan Karić iz JVP "Beograd vode" navodi da je Beograd na kraju toka Save, te da sav plutajući otpad završava u glavnom gradu Srbije.

"Mi smo razmišljali o načinima kako da se srede ti problemi uzvodno pa da eventualno nekim zaprekama, modelima plutajućih mreža hvatamo plutajući otpad mnogo pre Beograda. I onda nam ostane onaj manji problem da uvedemo u red ljude koji su korisnici i ljude koji imaju splav-kućice i restorane“, kaže Karić.

Građani su veoma nezadovoljni time u kakvom su stanju beogradske reke:

"Save u Beogradu nema. Ona je prekrivena splavovima, gde se fekalije izlivaju, kućica do kućice, prljavštine, đubreta, to je neverovatno! A Dunav, pogledajte to đubre što plovi, ekologija nam je na najnižem nivou."

"Furune, veš-mašine, to Dunav doneo nije. Šporet smederevac, olupine automobila. I onda, kakvu ekologiju mi hoćemo?"

Ivan Karić objašnjava da postoji plan da se oko 19. kilometra uzvodno na reci Savi napravi takozvano groblje brodova i to je prilika da se izmeste olupine koje su u užem gradskom jezgru.

"Novi zakon o vodama je došao i mi čekamo odgovarajuća gradska akta o postavljanju plovnih objekata i naravno način na koji moraju da se ponašaju korisnici u priobalju. Jedna od obaveza će biti i da svako sakuplja otpad oko svog objekta“, kaže Karić.

Ipak zaštitnici reke nisu zadovoljni u potpunosti takvim rešenjem.

"Ta priča o ekologiji je priča nepričava. Džabe je sve to nama. Ne vredi, bato, kazne jedino! Bio sam u Finskoj na jezerima, zapališ cigaru, on te gleda mrko. Nema pikavca, nema ničega. Moraš da imaš kutiju da treseš pepeo i ugasiš pikavac, pa ga ponesi tamo gde treba da ga poneseš“, kaže jedan od ljubitelja reke.

Još jednom najveći problem u rešavanju ovog problema je svest ljudi i tome koliko su dragocene reke Sava i Dunav za glavni grad Srbije.

 

Izvor: www.b92.net