Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Propao referendum u Smederevu-gradiće se rafinerija

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Smederevo - Glasačka mesta na kojima su se građani Smedereva izjašnjavali na referendumu da li graditi rafineriju za preradu sirove nafte u tom gradu zatvorena su u nedelju u 20 sati, a prvi rezultati se očekuju oko ponoći

Na referendum se do 18 sati izjasnilo 7.909 građana što je 8,12 odsto glasačkog tela. Za glasanje na referendumu u 7.00 sati u gradu je otvoreno 78 glasačkih mesta, a pravo glasa na referendumu imalo je 97.366 građana sa prebivalištem u Smederevu.

Najveća procentualna izlaznost bila je u selu Binovac (14,5 odsto) i Badljevici (14 odsto) a najmanja u Radincu (1,7 odsto).

Da bi referendum uspeo potrebno je da se izjasni 48.684 građanina. U slučaju da ne izađe potreban broj glasača inicijatori referenduma mogu najranije posle šest meseci ponovo da pokrenu inicijativu i počnu skupljanje potpisa.

To praktično znači da je referendum propao i da će se graditi rafinerija.

Referendum je organizovan na inicijativu opozicionih stranaka u Smederevu - Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i koalicije Za bolje Smederevo koji su sakupili dovoljan broj potpisa da bi se održao referendum. Skupštinsku većinu čine DS, SPS, NS, SPO, Smederevska demokratska stranka (SDDS) i grupa građana u Pokretu za Smederevo.

Rafineriju u industrijskoj zoni Smedereva treba da gradi američko-holandska kompanija "Komiko oil" na površini od 120 hektara. Kompanija "Komiko oil" zakupila bi 120 hektara na 99 godina.

"Komiko oil" je za zakup građevinskog zemljista u industrijskoj zoni Smedereva ponudio 4,25 miliona dolara, a sa kompanijom "Transnafta" potpisao je memorandum vredan 15 miliona dolara za izgradnju kraka gasovoda od Pančeva do Smedereva. Planirano je da u rafineriji bude zaposleno oko 700 ljudi, a na samoj izgradnji rafinerije radilo bi 2.000 radnika.

 

Izvor: www.kurir-info.rs