Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Barže potopile direktore

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Uhapšeni čelnici JRB zbog tri sumnjiva remonta u Slovačkoj. Šteta 700.000 evra. Pet meseci istrage. Sindikat: Upozoravali smo na probleme

 

OPERATIVCI Uprave kriminalističke policije MUP Srbije u nastavku akcije kontrole postupaka privatizacije, uhapsili su u petak generalnog i tehničkog direktora Jugoslovenskog rečnog brodarstva Milana Mijailovića (62) iz Pančeva i Boška Maletina (58) iz Beograda. Oni su osumnjičeni da su zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za 700.000 evra.

Obojici je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, a po isteku će biti privedeni istražnom sudiji Osnovnog suda u Beogradu. Krivičnom prijavom, pored ove dvojice, obuhvaćeni su i zamenik generalnog direktora i predsednik Upravnog odbora JRB Zoran Radojković (53) i finansijski direktor i član Upravnog odbora JRB Mirjana Stovragović (35).

Uhapšeni se sumnjiče da su od 2007. do 2010. godine, bez saglasnosti Upravnog odbora i Agencije za privatizaciju, prilikom remonta plovnih objekata oštetili JRB za više od 700.000 evra. Kako saznajemo, reč je o dve barže i guraču, odnosno brodu "Zemun", koji su umesto u zemlji, remontovani u Slovačkoj, u firmi JDK.

- Račun za ova tri plovna objekta iznosio je milion evra - kaže izvor "Novosti" blizak istrazi. - Da je to urađeno kod nas, za šta, inače, postoje mnogo bolji uslovi i kvalifikovaniji ljudi, cifra bi bila 300.000 evra. Ovako je plaćeno ne duplo, već troduplo. Osnovno je pitanje zašto je doneta takva odluka i kome je to išlo u prilog.

Remont je urađen bez prethodno sačinjene projektne dokumentacije, koja je trebalo da sadrži predračunsku vrednost i ekonomsku opravdanost, a za šta je bio odgovoran Maletin. Radojković je, sa druge strane, kako se navodi u saopštenju policije, na sednicama UO 20. jula i 26. novembra 2007. i 12. decembra 2008. godine predložio davanje saglasnosti na navedenu rekonstrukciju tri plovna objekta znajući da su radovi na rekonstrukciji već završeni bez kontrole "Jugoregistra".

Reč je o ovlašćenoj državnoj instituciji za izvođenje radova na plovnim objektima sa srpskom zastavom. Remont je plaćen firmi iz Bratislave milion evra, a navedene rekonstrukcije mogle su da se obave u nekom od domaćih brodogradilišta po realnoj tržišnoj vrednosti od 300.000 evra.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da za 700.000 evra nije oštećen samo JRB, već i republički budžet, jer je preduzeće u postupku privatizacije i državno je vlasništvo. On je naveo da je u toku dalja kontrola JRB.

- Više od pet meseci policija je prisutna u našoj firmi - kaže Ilija Ivošević, predsednik sindikata JRB. - Neki od zaposlenih su pozivani na informativne razgovore, a pročešljana je i celokupna dokumentacija. Sporan je remont za tri plovna objekta i velika je razlika u ceni između uloženih sredstava i sadašnje vrednosti tih plovila.

Kako dalje navodi Ivošević, JRB je u 2007. i 2008. godini zabeležio dobit veću od dva miliona evra, a lane minus od 1,2 miliona evra, što je bio signal sindikatu da reaguje u Ministarstvu ekonomije.

- Obavestili smo Ministarstvo da u firmi postoje problemi i zatražili smenu rukovodstva - ističe Ivošević. - Agencija za privatizaciju je čak, koliko nam je poznato, pripremila predlog za smenu, ali se sa tim stalo. Na sastanku, zakazanom za prekosutra, u ponedeljak, tražićemo od Ministarstva ekonomije da postavi rukovodstvo i time zaštiti državni kapital.

Kako saznajemo, uhapšeni i ostali navedeni u krivičnoj prijavi, ceo radni vek proveli su u JRB. Uhapšeni generalni direktor ima 42 godine radnog staža, a na mesto prvog čoveka preduzeća postavljen je 2003. godine, do tada je bio tehnički direktor. Maletin je imenovan za tehničkog direktora 2003. godine.

PRIVATIZACIJA
KUPOVINOM Jugoslovenskog rečnog brodarstva Zoran Drakulić je trebalo da zaokruži svoju flotu. Preduzeće je kupio 5. februara 2009. za 24,5 miliona evra. Obavezao se da će uložiti 15,7 miliona evra. Zapelo je, međutim, već kod prve rate. Novac nikako nije uplaćivao. Agencija za privatizaciju je rok prolongirala do 29. januara 2010. ali kako ni tog dana na račun nije legao ni dinar - ugovor je raskinut. Drakulić je tada rekao da se situacija na tržištu u međuvremenu promenila i da se predomislio u slučaju investiranja u JRB. Privatizacija je poništena 3. februara ove godine, a Agencija polako priprema novi tender.

POSLOVI
JUGOSLOVENSKO rečno brodarstvo pripada grupi od pet najvećih firmi ove vrste na Dunavu, dok u pogledu međunarodnog transporta, unutrašnjim plovnim putevima zauzima prvo mesto u našoj zemlji. Osnovna delatnost JRB je rečni prevoz kontejnera, tečnog tereta i opasnih materija, rasutog tereta... JRB iznajmljuje i putničke brodove sa posadom. Osnovan je 1947. godine.

 

Izvor: www.novosti.rs