Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Uginula riba bačena u Đetinju u selu Zlakusa

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Oko pola tone rube bačeno je u reku Đetinju u selu Zlakusa, nedaleko od Užica. Prošlo je samo mesec dana od kada su stranci volonteri očistili selo Zlausu od raznog otpada i divljih deponija, a ovo turističko mesto poznato po grnčariji i seoskim turizmom ponovo se zasipa otpadom

Predsednik mesne zajednice Velimir Šunjevarić kaže da je ostao bez daha kada je u nedelju ujutru ispod mosta na reci Đetinji na samom ulasku u selo Zlakusa ugledao kamaru uginule ribe.

- Prema nekoj proceni, tu je bilo od 400 do 500 kilograma ribe u raspadanju. Obavestio sam policiju - rekao je Šunjevarić.

On je dodao da su se na obali reke videli debeli tragovi od točkova i sumnja se da je neko iz cisterne izručio uginulu ribu. Juče ujutru duž reke videli su se ostaci riba, a veći deo je odnela voda ka Požegi.

- Ovo je postalo nepodnošljivo. Mi se ovde trudimo da napravimo pravo eko selo, ali pojedinci nam ruše planove. Sve bacaju u reku ili prave nove divlje deponije. Samo 20 metara niže u vodi, blizu obale, leži uginulo žuto prase, malo niže uginula ovca, a još niže nalaze se dva džaka uginule ribe - rekao je Šunjevarić.

Predsednik MZ Zlakusa kaže da su u Zlakusi pre godinu dana postavljeni kontejneri, ali da u susednom selu Potpeć, koje je takođe turističko mesto, zbog jedinstvene pećine na Balkanu još nema kontejnera.

- Ne mogu da tvrdim, ali postoji mogućnost da meštani Potpeća donose svoj otpad i bacaju u naše selo. Nadam se da će policija otkriti ko baca otpad tamo gde mu nije mesto. Ovakve stvari mogu da izazovu pojavu raznih bolesti - kaže Šunjevarić.

Saša Drndarević, vlasnik etnoparka „Terzića avlija", iznenađen je i zgrožen ovim (ne)delom. Kod njega je pre mesec dana boravilo 12 mladih stranaca volontera koji su čistili selo.

- Pre dve godine kada su stranci dolazili da nam čiste selo, sakupili su 860 vreća raznog otpada. Ove godine ponovo su dolazili stranci volonteri, i na njihovo i naše zaprepašćenje, mesta koja su bila očišćena ponovo su zasuta otpadom. Ove godine izneli su 630 vreća otpada - rekao je Drndarević.

 

Izvor: www.pressonline.rs