Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Finiš letnje sezone

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Druga polovina avgusta protiče u znaku odličnih ulova bele ribe i dobre aktivnosti amura, šarana i soma, a već kreće i štuka

Na Dunavu kod Apatina i u Monoštorskom ritu riba još slabo radi. Krupna babuška, amur i šaran su hvatani na DTD-u kod Prigrevice. Ulova krupnog amura bilo je na Velikom bačkom kanalu kod Malog Stapara, a na Bazenu kod Sivca se javljao bas. U Koviljskom ritu odlično radi babuška, dok je na Šlajzu bilo i štuke. Šaran i manji som su hvatani na Borkovcu kod Rume. Na Dobrodolu je bilo ulova amura, šarana i babuške, a slično je i na Ljukovu.

Tisa je visoka i često mutna, pa od Kanjiže do Titela nema značajnijih ulova. Kanal DTD kod Melenaca daje samo „siću". Na Begeju kod Perleza odlično radi bela riba, a šaran, amur, bucov i bela riba su hvatani na DTD-u iznad i ispod Kajtasova. Ulova šarana bilo je i na Neri i Belocrkvanskim jezerima, gde se lovila i štuka. Na vršačkom kanalu Mesić radi klen. Zatravljene mrtvaje Karaša i kanali u Vršačkim ritovima daju sitnu belu ribu, cverglana i poneku štukicu.

U znaku soma

Na Dunavu kod Smedereva odlično grize bela riba, a padne i pokoji som. Na terenima od Kostolca do Golupca peca se uglavnom babuška. Na Toploj Mlavi uspešno se hvataju bela riba i šaran, naročito noću. Bodorka i babuška grizu na keju u Velikom Gradištu, kod Požežena, Usija i Vinaca. U Golupcu se javljao sitan šaran. Na Srebrnom jezeru je pao šaran od 21 kilogram, a pecala se i krupna deverika, naročito kod Zatonja.

Savet plus ribolovcima

Većina ribolovaca misli da na štuku ne treba ići pre prvih oktobarskih mrazeva, ali kraj leta i početak jeseni donose najviše udaraca i najuzbudljivije borbe, jer su sada i manji primerci eksplozivni i agresivni.

 Na Kostolačkom dunavcu je proradila štuka. Na Peku su hvatani sitniji skobalj i klen. Velika Morava nizvodno od Ljubičeva ne daje ribu, ali se na području Jagodine i Ćuprije uspešno lovio som, a bilo je i skobalja, klena i štuke. Potočna mrena i šljivar su hvatani na Rasini, u kruševačkom kraju. Bela riba uspešno se lovi na Ćelijama, gde je bilo i ulova smuđa i grgeča. Skobalj je odlično radio na Zapadnoj Moravi kod Kruševca, pogotovo kod Jasike i Šanca, a oko Bogdanja se dobijao i šaran. U kraljevačkom kraju i dalje radi som. U Bogutovcu i Progorelici se javljala mrena. Deverika, babuška i sitan šaran grizu na jezeru Gazivode, a na Ibru kod Raške najgladniji je klen. Na Savi kod Šapca je proradio šaran. Hvataju se i štuka i bela riba, naročito oko Orešca. Krupan bucov i som udarali su na ušću Crne bare u Savu. Na Petničkom jezeru kapitalni bucovi su napadali kedera namenjenog somu. Skobalj, babuška, klen i poneko šaranče pecani su na Kolubari u predelu Valjeva. Krupna deverika hvata se na Zvorničkom jezeru u Velikoj Reci, a kod Drinjače i Budišića se javljao som.

 Skobalj kod Ljubovije

Na Drini kod Loznice grize pretežno „sića", ali se oko Ljubovije hvata krupan skobalj - na Belom kamenu je pao i kapitalac od 2,6 kilograma! Solidnih ulova bele ribe bilo je i od Rogačice do Bačevaca, gde se neretko javljao i krupan lipljen.

Tarzina kapitalka

Sir nije prirodna riblja hrana, ali mrena obožava razne vrste kačkavalja! Pecajući na taj neobični mamac, Goran Jovanović Tarzo iz Kraljeva nedavno je na Ibru uhvatio i uz pomoć štapa „spro", mašinice „šimano eksejž" i najlona od 0,25 milimetara savladao kapitalku od 3,14 kilograma!

Na Timoku i njegovim pritokama aktivna je bela riba. Slično je i na Dunavu, mada je kod Srbova i Prahova bilo i ulova šarana i amura. Smuđ se retko javljao. Sitna bela riba i poneko somče hvataju se na Bovnu, a slabo prolaze i plovkaroši na Nišavi u Nišu. Mrena se lovila na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri, kod Dobrotina, Lipovice i Rusna je hvatan klen, dok se som dobija oko Grajevca, Jelašnice i Čečine. Krupna deverika i babuška se pecaju na Barju. Na Nišavi u pirotskom kraju aktivan je krupan skobalj, šaran i bela riba grizu na Smilovcima, a na Zavoju se peca i štuka.

 

Izvor: www.pressonline.rs